Ciepło płynie od środka

Naturalnie uciekamy przed zimnem. Nadmierne wychłodzenie organizmu sprzyja obniżeniu odporności i osłabieniu - a co za tym idzie - zwiększonej podatności na wirusy i bakterie. O dobrej formie naszego organizmu podczas zimowych miesięcy, w znacznym stopniu decyduje sposób odżywienia.

Aktualizacja: 26.01.2010 13:20 Publikacja: 26.01.2010 11:11

Ciepło płynie od środka

Foto: Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski

Red

Zimą większość z nas przyznaje, że ma większy apetyt niż w pozostałych porach roku. I choć w naszej szerokości geograficznej nie zmagamy się z siarczystymi mrozami i nie przebywamy na dworze przez długie godziny, nasz organizm o tej porze roku pracuje inaczej.

- Pierwsza różnica to wolniejszy metabolizm. Co już samo w sobie niekorzystnie wpływa na spalanie kalorii. Druga to naturalnie zwiększone zapotrzebowanie energetyczne. Mimo życia w ogrzanych pomieszczeniach i samochodach, zimą wydatek energetyczny jest naturalnie większy. W ten sposób organizm sam zabezpiecza się przed zbyt wysokimi stratami energii - wyjaśnia Alicja Kalińska, dietetyk, doradca żywieniowy oraz dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint.

Naturalne jest także zimowe "wahnięcie" wagi. Zgodnie z normami dietetycznymi, do przyjęcia jest wzrost wagi w tym czasie o ok. dwa- trzy kilogramy. Jednak gdy przybędzie pięć dodatkowych kilogramów możemy już mówić o tyciu.

Zdaniem dietetyków, zima wcale nie musi oznaczać zmiany rozmiaru o jeden, a nawet dwa wzwyż. Przemyślana i uporządkowana dieta pozwoli utrzymać właściwą wagę, a być może pozwoli pozbyć się zmagazynowanych "nadwyżek".

- Według mnie najlepiej chudnie się właśnie zimą. Dlatego, że jest to czas, który wymaga od nas zaangażowania w przygotowywaniu dietetycznych posiłków a także daje w perspektywie bardzo atrakcyjny cel - wymarzoną figurę na wakacje - mówi Alicja Kalińska z SetPoint.

 

 

Nie bez przyczyny po zjedzeniu niektórych pokarmów odczuwamy zimno, dreszcze i wcale nie czujemy się najedzeni. Kiedy słupek rtęci spada poniżej zera, w naturalny sposób, większość z nas traci apetyt na sałatki, zimne przekąski.

- Rzeczywiście prawdą jest, że wszystkie pokarmy, które są chłodne i które nasz organizm musi podgrzać do temperatury naszego ciała, powodują uczucie wychłodzenia. Zimą jest ono bardziej odczuwalne. Do takich pokarmów należą wszystkie sałaty, produkty gotowe, po które sięgamy prosto z lodówki jak np. jogurty i serki - wyjaśnia Alicja Kalińska z SetPoint.

Zimą potrzebujemy ciepłego, gotowanego, sycącego jedzenia. Takie określenie posiłku kojarzy się z wysoce kaloryczną dietą, która zapewne jeszcze szybciej przełoży się na dodatkowe kilogramy. Tymczasem wcale nie chodzi tu o tłuste mięsa, góry okraszonych ziemniaków czy polane masłem pierogi...

Równie sycące i rozgrzewające, a o wiele zdrowsze są kremowe zupy z warzyw, warzywa duszone, karmelizowane, grillowane. Z dodatkiem chudej ryby lub mięsa o niewielkiej zawartości tłuszczu. Ciepło na dłużej pozwolą zachować produkty bogate w dobre tłuszcze, jak np. ryby. Także gorące, rozgrzewające zupy, gotowane na naturalnych wywarach, z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.Wśród pokarmów, które sprzyjają ogrzaniu organizmu zimą, należą te przygotowane na bazie soi, soczewicy, orzechów, a także innych roślin strączkowych.

Właściwości rozgrzewające, ale także pozwalające na dłużej utrzymać uczucie przyjemnego ciepła i sytości, mają także różnego rodzaju kasze. Jedzone same, z warzywami, jako dodatek do mięs - mają szereg cennych właściwości: uzupełniają niedobory witamin, które występują w czasie zimowych miesięcy, zapewniają na dłużej uczucie sytości, chroniąc nas przed ciągłych dojadaniem, a także rozgrzewają organizm - zabezpieczając go przed spadkiem odporności.

 

 

Obok naturalnego spowolnienia metabolizmu, za nagromadzenie tkanki tłuszczowej odpowiada głównie zła i chaotyczna dieta ale także brak ruchu.

- Główny zimowy grzech Polaków to... kompletny brak ruchu. To także, w znaczącej części, przyczyna tycia o tej porze roku. Tyjemy, choć jemy nawet tyle samo co w innych porach roku. Tyle, że przez większość cieplejszych dni korzystamy z rowerów, rolek, spacerów - podkreśla dietetyk.

Idealnym rozwiązaniem jest zatem włączenie aktywności fizycznej do planu dnia - nawet jeśli będzie to spacer z psem, dotarcie do pracy po schodach, basen lub aerobik. Dieta, ruch ale także regularność - to wszystko potrzebne jest by przetrwać zimę w dobrej formie.

Organizm, bez względu na wiek, najlepiej funkcjonuje wówczas, kiedy dostarczamy mu energii o stałych porach. Po każdym posiłku mamy do czynienia z podnoszeniem się temperatury naszego ciała, nazywa się to fachowo - termogeneza indukowana pożywieniem. Dlatego jedząc regularnie mamy szanse na utrzymanie ciepła na dłużej - wyjaśnia Alicja Kalińska. Jak podkreśla, dieta - także ta zimowa - to również płyny. Fakt, że jest zimno nie oznacza, że potrzebujemy mniej niż zalecane 1.5- 2 litry płynów dziennie. Nie musi to być oczywiście woda, za to doskonałe na tą porę są herbatki ziołowe, owocowe, a także napoje przygotowane na bazie miodu, cytryny i rozgrzewających przypraw takich jak goździki, imbir, cynamon.

 

 

KREM MARCHWIOWO-POMIDOROWY Z IMBIREM

3/4 kg marchwi

1.5 l bulionu warzywnego

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

przecier pomidorowy - ok. 3 pełne łyżki

3 łyżki masła

kurkuma, imbir, sól, pieprz, słodka papryka

2 łyżki brązowego cukru

200 ml śmietany 22 proc.

Masło rozpuścić w garnku. Przesmażyć na nim cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną na kawałki marchew i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie warzywa należy podlać bulionem, dodać przecier, dobrze wymieszać. Gdy całość się zagotuje - dodać śmietanę i gotować jeszcze ok. 20 minut.

Na koniec zmiksować.

ZIMOWE HERBATY

Każda herbata nabiera rozgrzewającego charakteru jeśli doda się do niej:2-3 goździki (można je lekko rozbić), szczyptę cynamonu, cytrynę, kawałki świeżo krojonej pomarańczy (razem ze skórką), sok malinowy lub żurawinowy.

Kultura
Przemo Łukasik i Łukasz Zagała odebrali w Warszawie Nagrodę Honorowa SARP 2024
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali