Czytamy etykietkę

Językiem światowego handlu, biznesu, turystyki, komputerów jest angielski. Jednak w dziedzinie winiarstwa przeważa francuski. Dlatego pożyteczne jest opanowanie kilku określeń, które można spotkać na etykietach butelek.

Publikacja: 25.11.2007 19:25

Czytamy etykietkę

Foto: Centrum Wina

INAO – Institute National des Appellations d’Origines (Państwowy Instytut Kontroli Pochodzenia), zwany aniołem stróżem win, powstał we Francji w 1935 roku i stał się wzorcem, choć nie zwierzchnikiem, podobnych instytutów w innych krajach. Zadanie INAO i pokrewnych instytutów polega na dbaniu o jakość win. Kontroluje on wszystkie stadia produkcji, począwszy od sadzenia krzewów przez ich przycinanie, winobranie, winifikację aż do stadium butelkowania. Ramiona INAO sięgają za granicę, o czym przekonali się między innymi producenci Spanish Champagne i Sovietskoje Szampanskoje (teraz pijemy Igristoje).

[wyimek]Chleb i wino to powód do świętowania[/wyimek]

AOC – Appellation d’Origine Controlee (pochodzenie kontrolowane, rodowód kontrolowany). W 1936 roku INAO ustalił kryteria, jakim muszą odpowiadać wina, by uzyskać znak AOC: ściśle określone terytorium i wydajność z hektara oraz liczba krzewów na hektar, stosowanie wyłącznie wskazanych odmian winogron i zabiegów agrotechnicznych (sposobu przycinania pędów), określona zawartość alkoholu i sposób winifikacji. Wina ze znakiem AOC pochodzą z winnic co najmniej trzyletnich.

VDQS – Vin Delimite de Qualite Superieure – wino wysokiej jakości z ograniczonego terytorium. Może ono pochodzić i z reguły pochodzi z tego samego terytorium co wino AOC, ale podlega mniej rygorystycznym kryteriom. Podstawowe zasady są takie same, ich stosowanie nie jest jednak tak ściśle przestrzegane. Tę kategorię wprowadzono w 1949 roku z myślą o respektowaniu regionalnych, miejscowych zwyczajów winiarskich uświęconych wielowiekową tradycją.

VDP – Vin de Pays – wino regionalne, miejscowe, kategoria istniejąca od 1968 roku. W Polsce winnice powstają ostatnio jak grzyby po deszczu, jest ich już ponad 400 hektarów w wielu regionach. Wszystko wskazuje, że wino to wkrótce trafi do sieci handlowej, a wówczas będzie sprzedawane właśnie jako wino regionalne, na przykład VDP zielonogórskie, VDP jasielskie itp.

VIN DE TABLE – wino stołowe, czyli najzwyklejsze, najtańsze, choć często z bardzo ładną etykietką. Klasyfikuje się je o stopień niżej od VDP. Jest to produkt masowy, standardowy, niczym się niewyróżniający. Wśród win stołowych nie warto szukać wielkich smaków i aromatów, ponieważ ich tam nie ma. Warto wiedzieć, że literki CEE na niektórych winach stołowych oznaczają, że powstały one jako zlewka win z różnych krajów. Na przykład taka mieszanina bywa oznaczana w Grecji jako avarez, w Danii jako blanding, w Niemczech jako Verschnitt.

[wyimek]Ludzie są jak wino: gdy stają się lepsi na starość, to znaczy, że są bardzo dobrej jakości[/wyimek]

VIN DE CEPAGE – wino szczepowe, wytłoczone z winogron wyłącznie jednej odmiany. Jeśli na butelce widnieje duży, wyraźny napis: Merlot, Traminer, Kadarka, bez innych rodowodowych wskazówek, mamy do czynienia z winem szczepowym.CHATEAU – zamek. To słowo przyciąga klientów. Na etykietkach widnieje często w towarzystwie jakiejś okazałej budowli, z reguły w starodawnym stylu. Słowo to pojawiło się w XVII wieku w regionie Bordeaux. W praktyce winiarskiej, nie tylko we Francji, każde gospodarstwo winiarskie posiadające budynki gospodarcze może nosić nazwą chateau, na przykład bułgarskie Chateau Slavyantsi.

CRU – pochodzi od czasownika croitre (rosnąć). Oznacza miejsce szczególne, gdzie rośnie dobra winorośl. Cru oznacza zawsze wino renomowane, wysokiej jakości, posiadające osobowość.

GRAND CRU – czyli wielkie cru. W praktyce to już tylko podbijanie bębenka. Na etykietkach spotyka się także grand cru bourgeoise, grand cru bourgeois exceptionnel, tres grand cru (bardzo wielkie cru), premiere cru (cru pierwszej klasy).

INAO – Institute National des Appellations d’Origines (Państwowy Instytut Kontroli Pochodzenia), zwany aniołem stróżem win, powstał we Francji w 1935 roku i stał się wzorcem, choć nie zwierzchnikiem, podobnych instytutów w innych krajach. Zadanie INAO i pokrewnych instytutów polega na dbaniu o jakość win. Kontroluje on wszystkie stadia produkcji, począwszy od sadzenia krzewów przez ich przycinanie, winobranie, winifikację aż do stadium butelkowania. Ramiona INAO sięgają za granicę, o czym przekonali się między innymi producenci Spanish Champagne i Sovietskoje Szampanskoje (teraz pijemy Igristoje).

Pozostało jeszcze 85% artykułu
Kultura
Łazienki Królewskie w Warszawie: długa majówka
Kultura
Perły architektury przejdą modernizację
Kultura
Afera STOART: czy Ministerstwo Kultury zablokowało skierowanie sprawy do CBA?
Kultura
Cannes 2025. W izraelskim bombardowaniu zginęła bohaterka filmu o Gazie
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Kultura
„Drogi do Jerozolimy”. Wystawa w Muzeum Narodowym w Warszawie
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne