Do takiego wniosku, burzącego dotychczasowe poglądy na ten temat, doszli naukowcy z Kalifornijskiego Uniwersytetu w San Diego. Zbadali 11 754 osoby, spośród których 7211 nie piło alkoholu, a 4543 konsumowały go w sposób umiarkowany (120 ml wina dziennie). W tej grupie ryzyko choroby wątroby niezwiązanej z alkoholem było o połowę mniejsze. Badania przeprowadzono w ramach amerykańskiego programu National Health and Nutrition Examination Survey. Rezultaty uzyskano, badając wyłącznie konsumentów wina.

Resveratrol zawarty w czerwonym winie pomaga w zwalczaniu raka trzustki. Odkryli to badacze z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rochester w Nowym Jorku. Związek ten zakłóca wzrost komórek nowotworowych w tym organie. Dokonuje tego, blokując pewne białka w komórkach rakowych osłabiające skuteczność chemioterapii. Białka te sprawiają, że lekarstwo jest wydalane poza komórkę. Resveratrol nie pozwala działać tym białkom, w ten sposób substancja lecząca pozostaje w komórce. Badania prowadzono w laboratoryjnych warunkach, na wyizolowanych komórkach. Nie wiadomo, czy w ludzkim organizmie resveratrol tak samo powstrzyma proces rakotwórczy trzustki. W laboratorium zastosowano dawkę 50 mikrogramów na mililitr. W winach zawartość resveratrolu sięga 30 mikrogramów na mililitr.

[ramka]Wino mądrym uczyni choć też i prostaka, a głupiego przemieni w uczonego żaka

[i](ludowe) Kolberg[/i][/ramka]