Dziś, bez wątpienia, istnieje całkiem spory odsetek ludzi, którzy kultywują obyczaje religijne przodków, a jednocześnie wyrzekają się spożywania mięsa. Ci, doprawdy, nie mają większych kłopotów z pozostawaniem w zgodzie z kaszrut, jak określa się ogólnie oparte na tekście Tory reguły kuchni religijnych Żydów.
Wszak w raju ludzie byli wegetarianami. Dopiero Noemu i jego potomkom Bóg zezwolił na zabijanie zwierząt na pożywienie, co stanowiło konieczny kompromis w świecie pozbawionym rajskiej harmonii. Kompromis ten obwarowany został całym skomplikowanym systemem zakazów i nakazów, lecz dylematy: koszerne czy trefne, jaroszy praktycznie nie dotyczą.
[ramka]kugiel szpinakowo-porowo-cukiniowy
500 g szpinaku • 1 mała cukinia • 2 duże pory • 1 ziemniak • pół cebuli • 3 ząbki czosnku • 3 jajka • 3 łyżki mielonej macy • 2 łyżki siekanego koperku • pół łyżeczki żółtego curry • 100 ml oliwy • sól i pieprz
Szpinak umyć i ugotować do miękkości. Odcisnąć i posiekać. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pory (tylko białe części) pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie.