Rajska kuchnia jarska

Wegetarianizm nie był zbyt rozpowszechniony na ziemiach Rzeczypospolitej, tym bardziej wśród polskich Żydów.

Publikacja: 22.12.2008 09:05

Rajska kuchnia jarska

Foto: stockfood

Dziś, bez wątpienia, istnieje całkiem spory odsetek ludzi, którzy kultywują obyczaje religijne przodków, a jednocześnie wyrzekają się spożywania mięsa. Ci, doprawdy, nie mają większych kłopotów z pozostawaniem w zgodzie z kaszrut, jak określa się ogólnie oparte na tekście Tory reguły kuchni religijnych Żydów.

Wszak w raju ludzie byli wegetarianami. Dopiero Noemu i jego potomkom Bóg zezwolił na zabijanie zwierząt na pożywienie, co stanowiło konieczny kompromis w świecie pozbawionym rajskiej harmonii. Kompromis ten obwarowany został całym skomplikowanym systemem zakazów i nakazów, lecz dylematy: koszerne czy trefne, jaroszy praktycznie nie dotyczą.

[ramka]kugiel szpinakowo-porowo-cukiniowy

500 g szpinaku • 1 mała cukinia • 2 duże pory • 1 ziemniak • pół cebuli • 3 ząbki czosnku • 3 jajka • 3 łyżki mielonej macy • 2 łyżki siekanego koperku • pół łyżeczki żółtego curry • 100 ml oliwy • sól i pieprz

Szpinak umyć i ugotować do miękkości. Odcisnąć i posiekać. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pory (tylko białe części) pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie.

Dodać szpinak i cukinię, wymieszać i jeszcze krótką chwilę podsmażyć.Ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych otworach i odcisnąć z soku. Dodać do jarzyn razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić curry i szczodrze posolić i popieprzyć.

Jajka roztrzepać z koperkiem i wymieszać z jarzynami. Dodać zmieloną macę, w takiej ilości, żeby dało się wyrobić gęste ciasto.

Resztę oliwy (sporo) wlać do żaroodpornego naczynia lub metalowej formy i wstawić na 5 minut do piekarnika. Po wyjęciu ułożyć w naczyniu masę i podlać ją tą gorącą, skwierczącą oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec dalej 15 – 20 minut, aż kugiel będzie brązowy z wierzchu i twardy w dotyku.Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.

– Curry można zastąpić kurkumą, wtedy potrawa będzie łagodniejsza, ale i bardziej wonna.[/ramka]

[ramka]pomidory po żydowsku

4 twarde pomidory • pół szklanki mąki • 1 jajko • 4 ząbki czosnku • sól i pieprz • olej do smażenia

Do mąki wbić jajo, dodać 4 łyżki wody, szczyptę soli i wyrobić gęste ciasto.

Pomidory pokroić w grube plastry, obtaczać w mące i roztartym czosnku. Zanurzać w cieście i smażyć w oleju na złoty kolor.[/ramka]

[ramka]jajka w pomidorach

4 jajka • 4 duże pomidory • 2 łyżeczki masła • natka pietruszki • tarty ser • sól i pieprz

Pomidory wydrążyć, usunąć sok i pestki. Posypać wnętrze każdego pomidora solą, odwrócić je otworem do spodu i odstawić na kwadrans, żeby wypuściły sok.

Oprószyć wnętrze każdego pomidora pieprzem, wysypać siekaną pietruszkę, włożyć po pół łyżeczki masła. Do każdego pomidora wbić jajko. Posypać tartym serem i zapiekać 15 – 20 minut (180 st).[/ramka]

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"