O ile zdecydowana większość młodych mam chce za wszelką cenę wrócić do swojego rozmiaru sprzed ciąży, o tyle nie każda z nich zdaje sobie sprawę, że dodatkowe centymetry, które przybyły im podczas ciąży – są dowodem na prawidłową pracę organizmu.
Przygotowując się do porodu oraz na okres karmienia – czyli do poważnych wydatków energetycznych – organizm sam magazynuje dodatkową tkankę tłuszczową, która ma być właśnie zapasem energetycznym na „cięższe czasy”.
[srodtytul]Przyrost naturalny[/srodtytul]
– Przyrost wagi w pierwszej połowie ciąży na poziomie 4-5 kg, a po 40. tygodniach ciąży do 12-15 kg – jest w pełni naturalny i normalny – wyjaśnia dr Krzysztof Kucharski, ginekolog-położnik z Centrum Medycznego Damiana w Warszawie. – Na taką wagę składa się waga dziecka, waga płynów ustrojowych, które zwiększają swoją objętość, waga powiększonych organów wewnętrznych. W tych dodatkowych kilogramach jest także tkanka tłuszczowa, jednak należy podkreślić, że jej zwiększenie w okresie ciąży jest zupełnie naturalne, oczywiście w podanych normach – podkreśla lekarz.
[srodtytul] Zdrowie na pierwszym miejscu[/srodtytul]