Reklama
Rozwiń
Reklama

Najlepsze na świecie buraki zjecie w Kopenhadze

Pierwsze miejsce w tegorocznej edycji rankingu S. Pellegrino 50 Najlepszych Restauracji Świata zdobyła kopenhaska Noma. Proponuje potrawy z wykorzystaniem typowo skandynawskich produktów

Publikacja: 07.05.2010 19:21

Rene Redzepi, szef Nomy, w swojej restauracji

Rene Redzepi, szef Nomy, w swojej restauracji

Foto: Reuters

Stare magazyny na nabrzeżu w kopenhaskiej dzielnicy Christianshavn. To właśnie tu mieści się Noma, dwugwiazdkowa restauracja, która zajęła pierwsze miejsce na tegorocznej liście World's 50 Best Restaurants czasopisma "Restaurant Magazine" (pełna lista na www.theworlds50best.com).

Kierowana przez 32-letniego Rene Redzepiego zastąpiła na czołowym miejscu legendarną hiszpańską El Bulli Ferrana Adrii, mistrza kuchni molekularnej (od 2006 r. przez kolejne cztery lata pierwsza na liście). Na trzecim miejscu znalazła się nie mniej słynna brytyjska The Fat Duck Hestona Blumenthala (też kuchnia molekularna).

Nazwa restauracji wywodzi się od słów nordisk mad, czyli nordyckie jedzenie. Noma to skandynawskie menu w bardzo nowoczesnym wydaniu. Redzepi (pół Duńczyk, pół Macedończyk) sięga po to, co można znaleźć w Danii i sąsiednich krajach: m.in. sandacza, wędzone przegrzebki, rzodkiewki (te podawane są w dość komicznej formie – w glinianej doniczce wraz z adalną "ziemią"). Także buraki, kapustę, olej rzepakowy, maliny polarne, owoce dzikiej róży i ziarna żyta. Do tego leśne grzyby i regionalne sery. A czosnek tylko wtedy, gdy akurat jest na niego sezon.

Jak podaje "The Wall Street Journal", Redzepi zatrudnia pięciu etatowych poszukiwaczy nowych, ciekawych produktów.

Szef przykłada też wielką wagę do tego, by jego współpracownicy zapoznawali się z lokalnymi produktami i wiedzieli, skąd się biorą.

Reklama
Reklama

– Jeśli pracujesz ze mną, to często będziesz zaczynał swój dzień w lesie lub na brzegu morza, ponieważ wierzę, że szukanie jedzenia kształtuje cię jako szefa kuchni. Wiem, że ukształtowało mnie – mówił Redzepi w niedawnym wywiadzie dla brytyjskiego tygodnika "The Observer".

– Jeśli widzisz, jak roślina rośnie i kosztujesz jej in situ, masz doskonały przykład tego, jak powinna smakować na talerzu.

Kultura
Nagroda Turnera dla artystki w spektrum autyzmu. Dzięki Nnenie pęknie szklany sufit?
Kultura
Waldemar Dąbrowski znowu na czele Opery, tym razem w Szczecinie
Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama