Z mocą bungu

Przepisy na zwibak, buchty z grysiku, hreczuszki, dołki śmietanowe, zawieruchę, pogacze, czekoladowy blanc-menges, jajeczniak, grymasy oraz na 500 (!) innych potraw znajdujemy w dopiero co wydanej nakładem Zyska i S-ki „Kuchni lwowskiej” Andrzeja Fiedoruka.

Publikacja: 22.09.2010 03:08

Buchty drożdżowe

Buchty drożdżowe

Foto: rp.pl

W istocie są to notatki z siedmiu zeszytów z zapisanymi recepturami, które przez pokolenia przechowała lwowska rodzina Leńków. Najstarszy z tych zeszytów pochodzi z 1914 r., najmłodszy z 1938 r.

Autor zastrzega, że „nie jest to kuchnia miasta Lwowa, gdyż licznie zamieszkujące ten gród mniejszości narodowe czy też etniczne tworzyły o wiele bardziej barwną mozaikę kulinarną”. Z pewnością, ale i tej mozaiki kuchni polskiej ze Lwowa wystarczy, by przekonać się o niesłychanym bogactwie gastronomii w grodzie nad Pełtwią. Żeby zaś potrawy były bardziej smakowite, Andrzej Fiedoruk przyprawił je licznymi cytatami z „Tamtego Lwowa” Witolda Szolginii, a wydawca przyozdobił fotografiami z epoki.

W trakcie lektury co i rusz napotykamy tajemniczo brzmiące nazwy. Przed laty, a już na pewno we Lwowie, nie trzeba było ich tłumaczyć, czas jednak zrobił swoje, bardzo dobrze więc, że autor na końcu książki zamieścił stosowny słowniczek. Oto wyimki z niego:

alabrys – świeży bulion;

bon-gout – 97-procentowy spirytus (na Łyczakowie wymawiano to słowo swojsko – „bungu”);

cybet – aromatyczna wydzielina gruczołu łaszy, łasicy żyjącej w Azji;

debosz – hulanka, pijatyka;

denstować – dusić;

dubelt hanyż – mocna anyżówka (nalewka);

dyszek – regionalna nazwa udźca cielęcego;

jaszczyk (do masła) – okrągłe naczynie drewniane, faska;

kafenhauz – kawiarnia;

kalteszal – zimny talerz, mieszanina obranych i drobno pokrajanych owoców pokropionych likierem i schłodzonych. Mogą też być ułożone na lodzie i pokropione szampanem, maderą, czerwonym winem. Wino może być podgrzane z cukrem i cynamonem. Po ostudzeniu polewa się owoce i zmraża. Jest to też nazwa zupy piwnej – chłodnika;

karuk – klej z wygotowanych pęcherzy rybnych, skór, rogów i kości zwierzęcych;

knel – farsz mięsny, który przyrządzano przez utłuczenie mięsa w moździerzu, a następnie po dodaniu śmietanki i przypraw służył do formowania pulpecików gotowanych w rosole, formowania pasztecików zapiekanych w foremkach. Jako surowca do knelu używano cielęciny, drobiu lub dzikiego ptactwa;

krambambula – wódka gdańska zaprawiana różnymi ziołami i korzeniami;

lusztyk – zabawa, biesiada, hulatyka, pijatyka;

okrajkowe (piwo) – pośledniego gatunku;

pekefleisz – mięso peklowane dla dłuższego okresu przechowywania oraz dla podniesienia walorów smakowych. Przeważnie była to wołowina, ozory wołowe lub golonka. Tak przygotowane mięso można było poddawać obróbce wędzeniem.

rura –....

Ale o tym, czym była słynna lwowska rura – powiemy już w następnym odcinku „Ta joj!”.

W istocie są to notatki z siedmiu zeszytów z zapisanymi recepturami, które przez pokolenia przechowała lwowska rodzina Leńków. Najstarszy z tych zeszytów pochodzi z 1914 r., najmłodszy z 1938 r.

Autor zastrzega, że „nie jest to kuchnia miasta Lwowa, gdyż licznie zamieszkujące ten gród mniejszości narodowe czy też etniczne tworzyły o wiele bardziej barwną mozaikę kulinarną”. Z pewnością, ale i tej mozaiki kuchni polskiej ze Lwowa wystarczy, by przekonać się o niesłychanym bogactwie gastronomii w grodzie nad Pełtwią. Żeby zaś potrawy były bardziej smakowite, Andrzej Fiedoruk przyprawił je licznymi cytatami z „Tamtego Lwowa” Witolda Szolginii, a wydawca przyozdobił fotografiami z epoki.

Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla