Jesień w naszym klimacie sprzyja osłabieniu układu odpornościowego. By ustrzec się wirusów i bakterii, trzeba zmienić tryb życia z letniego na zimowy. Zmianę tę najlepiej zacząć od sposobu odżywiania. W lodówce zawsze powinna być porcja zieleniny – natka pietruszki, szczypiorek i koperek – oraz pojemnik jogurtu, kilka jaj i ser. Zadbajmy też o to, by w zamrażarce pojawiło się kilka porcji sezonowych warzyw i owoców, a w doniczce na parapecie – nieco świeżych ziół. – Dieta, która wzmocni odporność, to taka, która jest źródłem antyoksydantów oraz witamin A, C i E. Opiera się na chudym mięsie, rybach, warzywach, owocach i tzw. zdrowych tłuszczach zawartych np. w oliwie z oliwek i oleju lnianym – wyjaśnia dr n. med. Agnieszka Bujnowska, kierownik przychodni ze szpitala Med Polonia w Poznaniu.
[srodtytul]Miód i czosnek[/srodtytul]
Szczególne znaczenie w jesiennej diecie mają produkty, które wzmacniają odporność. Tę listę otwierają miód, czosnek i cebula. W menu nie powinno także zabraknąć pełnoziarnistego pieczywa i makaronu, grubych kasz, płatków. Bogate w minerały wzmacniające odporność są nasiona, pestki, orzechy. Na listę warzyw i owoców należy wpisać przede wszystkim te, które zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten, czyli np. czerwoną paprykę, kapustę, brokuły, szczypiorek, marchew, cytrusy, kiwi i czarne porzeczki. – Warzywa i owoce należy przyrządzać tak, by nie traciły cennych witamin. Obierajmy je więc cienko, a surówki przyrządzajmy tuż przed jedzeniem. Jarzyny gotujmy krótko, najlepiej na parze – radzi dr Agnieszka Bujnowska.
Jeśli sezon na nie się skończy, kupujmy mrożonki. – Zamrażanie nie niszczy witamin ani związków mineralnych, ale warzywa mrożone należy gotować krócej niż świeże – mówi dr Agnieszka Bujnowska.
Zimą, w suchym powietrzu w pomieszczeniach organizm szybko traci dodatkowe porcje płynów. W pierwszej kolejności wysuszają się błony śluzowe nosa, jamy ustnej, gardła, to zaś ułatwia wirusom i bakteriom wnikanie do organizmu. Powinniśmy w ciągu dnia regularnie pić niewielkie porcje płynów (najlepiej niegazowanej wody mineralnej).