Ryby
Do sporządzenia postnych, wigilijnych potraw wybieraj chude gatunki ryb: dorsza, mintaja, halibuta, pstrąga i sandacza. Karpia przyrządź w galarecie lub upiecz w folii. Mniej korzystne, ale zdecydowanie lepsze od smażenia tradycyjnego będzie usmażenie tej ryby na patelni teflonowej bez tłuszczu. Jeśli dbasz o linię, jedz ryby bez skóry i bez panierki - ograniczysz ich wartość energetyczną. Wystrzegaj się śledzi w śmietanie i oleju. Zdecydowanie zdrowsze będą te w sosie jogurtowym.
Karp pieczony, a nie smażony
Przygotowując świąteczne dania staraj się unikać smażenia i pieczenia na tłuszczu. Polecamy potrawy gotowane na parze, pieczone w folii, pergaminie, bądź duszone. Mięso i ryby pieczone w folii zachowują wartości odżywcze, są mniej kaloryczne i znacznie smaczniejsze.
Przyprawy zamiast soli
Sól łagodnymi przyprawami: majerankiem, tymiankiem, bazylią, estragonem, koperkiem, kminkiem, pietruszką i oregano. Uważaj na ostre przyprawy, które pobudzają apetyt.
Kapusta, czy z grzybami?
Przygotowując kapustę z grzybami oraz zupy pamiętaj, by nie dodawać zasmażki. To źródło zbędnych kalorii. U niektórych osób może powodować dolegliwości układu pokarmowego. Suszone grzyby, nieodzowny składnik kapusty z grzybami, są ciężkostrawne. Przynajmniej część z nich zastąp świeżymi pieczarkami.
Sałatka bez majonezu
Unikaj majonezu i śmietany. Jedna łyżka majonezu dostarcza aż 166 kcal. Wysokokaloryczny majonez w wielu przypadkach można zastąpić jogurtem naturalnym (opakowanie jogurtu naturalnego ma tylko 150 kcal). Surówki i sałatki podawaj z sosem winegret lub jogurtowym, a zupę zabiel mlekiem. Dania warzywne są niskokaloryczne, zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych.