Jak nie przytyć w święta?

Zimą organizm domaga się wysokokalorycznych potraw. Takie właśnie są tradycyjne polskie dania. Jeśli przygotowujesz je samodzielnie, warto zmodyfikować niektóre przepisy. Potrawy będą lżejsze i zdrowsze

Publikacja: 24.12.2012 11:00

Jak nie przytyć w święta?

Foto: Fotorzepa, MW Michał Walczak

Red

Ryby

Do sporządzenia postnych, wigilijnych potraw wybieraj chude gatunki ryb: dorsza, mintaja, halibuta, pstrąga i sandacza. Karpia przyrządź w galarecie lub upiecz w folii. Mniej korzystne, ale zdecydowanie lepsze od smażenia tradycyjnego będzie usmażenie tej ryby na patelni teflonowej bez tłuszczu. Jeśli dbasz o linię, jedz ryby bez skóry i bez panierki - ograniczysz ich wartość energetyczną. Wystrzegaj się śledzi w śmietanie i oleju. Zdecydowanie zdrowsze będą te w sosie jogurtowym.

Karp pieczony, a nie smażony

Przygotowując świąteczne dania staraj się unikać smażenia i pieczenia na tłuszczu. Polecamy potrawy gotowane na parze, pieczone w folii, pergaminie, bądź duszone. Mięso i ryby pieczone w folii zachowują wartości odżywcze, są mniej kaloryczne i znacznie smaczniejsze.

Przyprawy zamiast soli

Sól łagodnymi przyprawami: majerankiem, tymiankiem, bazylią, estragonem, koperkiem, kminkiem, pietruszką i oregano. Uważaj na  ostre przyprawy, które pobudzają apetyt.

Kapusta, czy z grzybami?

Przygotowując kapustę z grzybami oraz zupy pamiętaj, by nie dodawać zasmażki.  To źródło zbędnych kalorii. U niektórych osób może powodować dolegliwości układu pokarmowego. Suszone grzyby, nieodzowny składnik kapusty z grzybami, są ciężkostrawne. Przynajmniej część z nich zastąp świeżymi pieczarkami.

Sałatka bez majonezu

Unikaj majonezu i śmietany. Jedna łyżka majonezu dostarcza aż 166 kcal. Wysokokaloryczny majonez w wielu przypadkach można zastąpić jogurtem naturalnym (opakowanie jogurtu naturalnego ma tylko 150 kcal). Surówki i sałatki podawaj z sosem winegret lub jogurtowym, a zupę zabiel mlekiem. Dania warzywne są niskokaloryczne, zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych.

Ciasta w wersji light

Do pieczenia ciast użyj mąki z pełnego przemiału. Mąka żytnia razowa jest mniej kaloryczna (1 szklanka - 361 kcal) niż tradycyjna pszenna (1 szklanka - 410 kcal). Ponadto taka mąka zawiera prawie pięć razy więcej błonnika (1 szklanka mąki razowej dostarcza 15,4 g błonnika). Włókno pokarmowe daje szybkie uczucie sytości - wypieki na bazie mąki razowej będą bardziej sycące i zjesz ich mniej. Chcąc upiec ciasto w wersji light zastąp kilka żółtek jaj samymi białkami – zmniejsza się wtedy kaloryczność i ilość cholesterolu. Przygotowując ciasta ogranicz też nieco ilość bakalii i cukru. Formę do pieczenia wyłóż specjalnym papierem – nie stosuj masła do jej smarowania. Zamiast wysokokalorycznej polewy czekoladowej wierzch ciasta udekoruj cukrem. Zadbaj też o to, by na świątecznym stole pojawiły się ciasta bez maślanych kremów. Zdrowsze są te zawierające świeże owoce, galaretki i masy serowe.

Jeżeli lubisz lody i nie przeszkadza ci niska temperatura za oknem, możesz zastąpić nimi deser. Lody powodują obniżenie temperatury ciała, co sprzyja spalaniu kalorii. Oprócz tego są bardzo dobrym źródłem wapnia.

Owoce zamiast słodyczy

Zadbaj o to, by na świątecznym stole nie brakowało zdrowych przekąsek. Świeże i suszone owoce, orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika to doskonały zamiennik słodkich ciast i czekolad. Są równie smaczne, a dostarczają nie tylko cukru. Orzechy obfitują w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C, E i z grupy B oraz składniki mineralne (fosfor, wapń, cynk, potas, magnez). Suszone morele, jabłka, śliwki, figi i rodzynki zawierają dużo błonnika i witamin odpowiadających za kondycję skóry.

Przy świątecznym stole

Świąteczne biesiadowanie rozpocznij od wypicia szklanki wody z cytryną – poprawisz dzięki temu trawienie. Wigilijna tradycja nakazuje spróbowania wszystkich potraw. Zastosuj zasadę jednego talerza -  nałóż na talerz od razu 12 małych porcji każdego dania, w ten sposób zjesz mniej. Jedzenie zacznij od tych potraw, które smakują ci najbardziej. Po zaspokojeniu głodu będziesz mieć mniejszą ochotę na dalsze próbowanie potraw.  Jedz powoli i delektuj się smakiem każdego dania. Rób krótkie przerwy między kolejnymi potrawami. Po świątecznym posiłku skorzystaj z uroków zimy i wybierz się na spacer. Dopiero po powrocie zjedz deser. Wystrzegaj się słodkich napojów gazowanych i wysokokalorycznych soków przecierowych.

Pamiętaj, jedzenie jest ważne, ale nie najważniejsze.

Zasada sześciu "U"* w odniesieniu do Świąt Bożego Narodzenia

*wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia opracowane przez prof. dr hab. Stanisława Bergera

1. Urozmaicenie posiłków - warunek dostarczenia wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dwanaście świątecznych dań w pełni umożliwia przestrzeganie tej zasady.

2. Umiarkowanie w jedzeniu i piciu – określona ilość posiłków (4-5) oraz wielkość porcji.

3. Uregulowanie - posiłki spożywaj w ciągu dnia co 3-4 godziny. Ostatni powinien być spożyty maksymalnie 3 godz. przed snem.

4. Uprawianie sporu - codzienna aktywność fizyczna przez minimum 30 minut, np. spacer.

5. Unikanie używek – alkohol wzmaga apetyt i dostarcza „pustych kalorii". Osoby na diecie mogą skosztować wina wytrawnego, które w przeciwieństwie do innych alkoholi mniej sprzyja tyciu.

6. Uśmiechnij się - śmiech to zdrowie!

Ryby

Do sporządzenia postnych, wigilijnych potraw wybieraj chude gatunki ryb: dorsza, mintaja, halibuta, pstrąga i sandacza. Karpia przyrządź w galarecie lub upiecz w folii. Mniej korzystne, ale zdecydowanie lepsze od smażenia tradycyjnego będzie usmażenie tej ryby na patelni teflonowej bez tłuszczu. Jeśli dbasz o linię, jedz ryby bez skóry i bez panierki - ograniczysz ich wartość energetyczną. Wystrzegaj się śledzi w śmietanie i oleju. Zdecydowanie zdrowsze będą te w sosie jogurtowym.

Pozostało 90% artykułu
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla