Optymalna dieta dla ciała i umysłu

Sposób odżywiania ma przełożenie na codzienne funkcjonowanie całego ciała, pamięć, koncentrację i sprawność myślenia. Odpowiednie odżywianie determinuje jakość pracy mózgu i układu nerwowego, szybkość reakcji, a nawet humor. Czy dobrze odżywiamy nasze mózgi? Jak robić to lepiej?

Publikacja: 21.09.2013 10:05

Optymalna dieta dla ciała i umysłu

Foto: Fotorzepa, Kuba Kamiński Kub Kuba Kamiński

- Jako społeczeństwo nadal spożywamy zbyt dużo tłuszczów i węglowodanów, a zbyt mało owoców i warzyw, także w postaci 100 procentowych soków. A szkoda, bo wiek w którym żyjemy wymaga od nas dużej sprawności, wydajności i efektywności, dlatego zdecydowanie warto przeanalizować dotychczasowe nawyki żywieniowe i wprowadzić zmiany na lepsze - mówi prof. Maria Koziołkiewicz, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku".

Złote reguły odżywiania

Odżywianie mózgu powinno rozpocząć się od najważniejszego posiłku, czyli śniadania. Poranny posiłek zapewni energię i ustabilizuje poziom cukru we krwi, co oznacza, że nasz mózg rozpocznie pracę pełną parą. Równie istotny jest dla mózgu stały dopływ „paliwa" czyli pożywienie, które powinno się dostarczać w małych porcjach kilka razy dziennie. Często zapominamy o regularnym spożywaniu posiłków, co może wpłynąć na pojawienie się uczucia zmęczenia i senności. W takich sytuacjach trudno się skupić, efektywnie i wydajnie pracować.

Nie powinniśmy zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, w różnorodnej postaci: wody, zup oraz soków. - Szklanka 100 procentowego soku (200 ml), jako jedna z zalecanych pięciu porcji warzywno-owocowych, może być doskonałą przekąską w ciągu dnia - przekonuje Barbara Groele, sekretarz generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, organizator kampanii.

Najważniejsze składniki dla umysłu i ciała

Dla zachowania dobrej kondycji ciała i umysłu w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty będące bogatym źródłem antyoksydantów, cynku, witamin z grupy B, lecytyny oraz kwasów tłuszczowych OMEGA 3. - Systematyczne dostarczanie ich do organizmu wpłynie korzystnie na funkcjonowanie ciała i umysłu, a także zmniejszy poziom uszkodzeń w DNA - dodaje prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz.

Bogatym źródłem antyoksydantów i minerałów są owoce, takie jak: truskawki, morele, arbuzy, jagody i jeżyny oraz owoce cytrusowe; warzywa – na przykład: brokuły, kalafior, natka pietruszki, szpinak, sałata, fasola (czerwona i czarna). Ponadto, innym źródłem antyoksydantów, oprócz warzyw i owoców, są ryby (zwłaszcza dorsz, makrela, łosoś i halibut), tłuszcze roślinne, mleko, jaja i miód. Antyoksydanty chronią przed działaniem wolnych rodników, które wpływają na procesy starzenia mózgu.

Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu kości, włosów, paznokci i skóry. Dobrym źródłem cynku są: owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki), morele, brzoskwinie.

Niezwykle ważne dla prawidłowej pracy mózgu jest dostarczenie do organizmu witamin z grupy B, regulujących pracę całego układu nerwowego. Brak witamin z tej grupy może powodować osłabienie oraz problemy z koncentracją, rozkojarzenie i bezsenność. Warto w tym czasie sięgać po lecytynę, którą można znaleźć w rybach, soi, orzechach oraz bardzo ostatnio popularnych i lubianych kiełkach.

W zdrowym ciele zdrowy mózg

Istotnym elementem, o którym często zapomnimy, jest aktywność – nie tylko fizyczna, ale także umysłowa, np. rozwój zainteresowań i pasji.

Codzienna aktywność w postaci spaceru, przejażdżki na rowerze, kilku pompek, brzuszków czy przysiadów przyczyni się do lepszego natlenienia i stymulacji pracy mózgu, w którym będą powstawały nowe połączenia między neuronami, a istniejące ulegną wzmocnieniu. Wydzielane w tym czasie endorfiny sprawiają, że czujemy się radośniejsi i szczęśliwsi. Aktywność fizyczna może przyczynić się do sprawniejszego funkcjonowania mózgu na starość, chroniąc przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Podejmowanie takich aktywności doradzają eksperci osobom w każdym wieku, a zwłaszcza osobom powyżej 60-ego roku życia. Ważna jest również zdroworozsądkowa profilaktyka – jak właściwe odżywianie i aktywny tryb życia przed rozpoczęciem wieku 60 . Prof. Maria Koziołkiewicz dodaje: - Bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu jest regularność we wszystkich elementach życia – chodzi tu o właściwe odżywianie i aktywność fizyczną, ale także o umiar w korzystaniu z używek oraz odpowiednią długość snu. Jeśli spełnimy te warunki, nasze ciało i mózg będą każdego dnia lepiej funkcjonować.

- Jako społeczeństwo nadal spożywamy zbyt dużo tłuszczów i węglowodanów, a zbyt mało owoców i warzyw, także w postaci 100 procentowych soków. A szkoda, bo wiek w którym żyjemy wymaga od nas dużej sprawności, wydajności i efektywności, dlatego zdecydowanie warto przeanalizować dotychczasowe nawyki żywieniowe i wprowadzić zmiany na lepsze - mówi prof. Maria Koziołkiewicz, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku".

Pozostało jeszcze 89% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem