Optymalna dieta dla ciała i umysłu

Sposób odżywiania ma przełożenie na codzienne funkcjonowanie całego ciała, pamięć, koncentrację i sprawność myślenia. Odpowiednie odżywianie determinuje jakość pracy mózgu i układu nerwowego, szybkość reakcji, a nawet humor. Czy dobrze odżywiamy nasze mózgi? Jak robić to lepiej?

Publikacja: 21.09.2013 10:05

Optymalna dieta dla ciała i umysłu

Foto: Fotorzepa, Kuba Kamiński Kub Kuba Kamiński

- Jako społeczeństwo nadal spożywamy zbyt dużo tłuszczów i węglowodanów, a zbyt mało owoców i warzyw, także w postaci 100 procentowych soków. A szkoda, bo wiek w którym żyjemy wymaga od nas dużej sprawności, wydajności i efektywności, dlatego zdecydowanie warto przeanalizować dotychczasowe nawyki żywieniowe i wprowadzić zmiany na lepsze - mówi prof. Maria Koziołkiewicz, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku".

Złote reguły odżywiania

Odżywianie mózgu powinno rozpocząć się od najważniejszego posiłku, czyli śniadania. Poranny posiłek zapewni energię i ustabilizuje poziom cukru we krwi, co oznacza, że nasz mózg rozpocznie pracę pełną parą. Równie istotny jest dla mózgu stały dopływ „paliwa" czyli pożywienie, które powinno się dostarczać w małych porcjach kilka razy dziennie. Często zapominamy o regularnym spożywaniu posiłków, co może wpłynąć na pojawienie się uczucia zmęczenia i senności. W takich sytuacjach trudno się skupić, efektywnie i wydajnie pracować.

Nie powinniśmy zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, w różnorodnej postaci: wody, zup oraz soków. - Szklanka 100 procentowego soku (200 ml), jako jedna z zalecanych pięciu porcji warzywno-owocowych, może być doskonałą przekąską w ciągu dnia - przekonuje Barbara Groele, sekretarz generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, organizator kampanii.

Najważniejsze składniki dla umysłu i ciała

Dla zachowania dobrej kondycji ciała i umysłu w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty będące bogatym źródłem antyoksydantów, cynku, witamin z grupy B, lecytyny oraz kwasów tłuszczowych OMEGA 3. - Systematyczne dostarczanie ich do organizmu wpłynie korzystnie na funkcjonowanie ciała i umysłu, a także zmniejszy poziom uszkodzeń w DNA - dodaje prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz.

Bogatym źródłem antyoksydantów i minerałów są owoce, takie jak: truskawki, morele, arbuzy, jagody i jeżyny oraz owoce cytrusowe; warzywa – na przykład: brokuły, kalafior, natka pietruszki, szpinak, sałata, fasola (czerwona i czarna). Ponadto, innym źródłem antyoksydantów, oprócz warzyw i owoców, są ryby (zwłaszcza dorsz, makrela, łosoś i halibut), tłuszcze roślinne, mleko, jaja i miód. Antyoksydanty chronią przed działaniem wolnych rodników, które wpływają na procesy starzenia mózgu.

Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu kości, włosów, paznokci i skóry. Dobrym źródłem cynku są: owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki), morele, brzoskwinie.

Niezwykle ważne dla prawidłowej pracy mózgu jest dostarczenie do organizmu witamin z grupy B, regulujących pracę całego układu nerwowego. Brak witamin z tej grupy może powodować osłabienie oraz problemy z koncentracją, rozkojarzenie i bezsenność. Warto w tym czasie sięgać po lecytynę, którą można znaleźć w rybach, soi, orzechach oraz bardzo ostatnio popularnych i lubianych kiełkach.

W zdrowym ciele zdrowy mózg

Istotnym elementem, o którym często zapomnimy, jest aktywność – nie tylko fizyczna, ale także umysłowa, np. rozwój zainteresowań i pasji.

Codzienna aktywność w postaci spaceru, przejażdżki na rowerze, kilku pompek, brzuszków czy przysiadów przyczyni się do lepszego natlenienia i stymulacji pracy mózgu, w którym będą powstawały nowe połączenia między neuronami, a istniejące ulegną wzmocnieniu. Wydzielane w tym czasie endorfiny sprawiają, że czujemy się radośniejsi i szczęśliwsi. Aktywność fizyczna może przyczynić się do sprawniejszego funkcjonowania mózgu na starość, chroniąc przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Podejmowanie takich aktywności doradzają eksperci osobom w każdym wieku, a zwłaszcza osobom powyżej 60-ego roku życia. Ważna jest również zdroworozsądkowa profilaktyka – jak właściwe odżywianie i aktywny tryb życia przed rozpoczęciem wieku 60 . Prof. Maria Koziołkiewicz dodaje: - Bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu jest regularność we wszystkich elementach życia – chodzi tu o właściwe odżywianie i aktywność fizyczną, ale także o umiar w korzystaniu z używek oraz odpowiednią długość snu. Jeśli spełnimy te warunki, nasze ciało i mózg będą każdego dnia lepiej funkcjonować.

- Jako społeczeństwo nadal spożywamy zbyt dużo tłuszczów i węglowodanów, a zbyt mało owoców i warzyw, także w postaci 100 procentowych soków. A szkoda, bo wiek w którym żyjemy wymaga od nas dużej sprawności, wydajności i efektywności, dlatego zdecydowanie warto przeanalizować dotychczasowe nawyki żywieniowe i wprowadzić zmiany na lepsze - mówi prof. Maria Koziołkiewicz, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku".

Pozostało 89% artykułu
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla