Reklama
Rozwiń

NIK o bezpieczeństwie żywności: słaba kontrola, choć inspekcji wiele

Są przypadki wprowadzania do obrotu produktów żywnościowych, które mogą być zagrożeniem dla zdrowia - stwierdziła Najwyższa Izba Kontroli. Inspektorzy służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności zbyt długo czekają na wyniki badań laboratoryjnych. Brakuje też mechanizmów ujawniania nielegalnej produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.

Aktualizacja: 16.04.2020 13:17 Publikacja: 16.04.2020 11:47

NIK o bezpieczeństwie żywności: słaba kontrola, choć inspekcji wiele

Foto: fot. Jacek Strzelecki

dgk

NIK kontrolą objęła Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Weterynarii, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, po cztery Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, Wojewódzkie Inspektoraty Weterynarii,  Wojewódzkie Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Wojewódzkie Inspektoraty Inspekcji Handlowej. Okres objęty kontrolą to lata 2017-2018. Wyniki nie są optymistyczne.

Szybko jemy niebezpieczne

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Prawo w Polsce
Ruch Adama Bodnara ws. wyborów prezydenckich. Będzie ponowne liczenie głosów
Praca, Emerytury i renty
Prawdziwy szał na świadczenie dla seniorów
Prawnicy
Kto najlepiej uczy przyszłych prawników w Polsce? Ranking „Rzeczpospolitej”
Zawody prawnicze
Prawnicy ze stolicy rozczarowani po zjeździe adwokatury. „Wstydźcie się”
Zawody prawnicze
Ranking kancelarii prawniczych 2025. Znamy zwycięzców