Reklama

NIK o bezpieczeństwie żywności: słaba kontrola, choć inspekcji wiele

Są przypadki wprowadzania do obrotu produktów żywnościowych, które mogą być zagrożeniem dla zdrowia - stwierdziła Najwyższa Izba Kontroli. Inspektorzy służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności zbyt długo czekają na wyniki badań laboratoryjnych. Brakuje też mechanizmów ujawniania nielegalnej produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.

Aktualizacja: 16.04.2020 13:17 Publikacja: 16.04.2020 11:47

NIK o bezpieczeństwie żywności: słaba kontrola, choć inspekcji wiele

Foto: fot. Jacek Strzelecki

dgk

NIK kontrolą objęła Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Weterynarii, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, po cztery Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne, Wojewódzkie Inspektoraty Weterynarii,  Wojewódzkie Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Wojewódzkie Inspektoraty Inspekcji Handlowej. Okres objęty kontrolą to lata 2017-2018. Wyniki nie są optymistyczne.

Szybko jemy niebezpieczne

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Samorząd i administracja
Znamy wyniki egzaminu na urzędnika mianowanego. „Przełamaliśmy barierę niemożności"
Prawo w Polsce
Czy można zagrodzić jezioro? Wody Polskie wyjaśniają
Prawo dla Ciebie
Zamieszanie z hybrydowym manicure. Klienci zestresowani. Eksperci wyjaśniają
Za granicą
Ryanair nie poleci do Hiszpanii? Szykuje się strajk pracowników. Jest stanowisko przewoźnika
Prawo drogowe
Będzie podwyżka opłat za badania techniczne aut. Wiceminister podał kwotę
Reklama
Reklama