Reklama
Rozwiń

GIS ostrzega przed jedzeniem na surowo mrożonych warzyw

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Główny Inspektor Sanitarny radzi, by mrożone warzywa ugotować przed spożyciem.

Aktualizacja: 10.07.2018 16:16 Publikacja: 10.07.2018 10:10

GIS ostrzega przed jedzeniem na surowo mrożonych warzyw

Foto: Adobe Stock

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Zjednoczonym Królestwie.  Do 15 czerwca 2018 r. zgłoszono 47 przypadków zatrucia, w tym dziewięć zgonów. Szczepy Listeria monocytogenes zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018. Sugeruje to, że szczepy przetrwały w zakładzie przetwórczym pomimo przeprowadzonych procedur czyszczenia i dezynfekcji po pierwszym wykryciu ogniska bakterii.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W sądzie i w urzędzie
Nowa funkcja w mObywatelu. Przyda się na starość
Praca, Emerytury i renty
Prawdziwy szał na świadczenie dla seniorów
Prawnicy
Kto najlepiej uczy przyszłych prawników w Polsce? Ranking „Rzeczpospolitej”
Edukacja i wychowanie
Jakie są najlepsze uczelnie w Polsce? Opublikowano ranking Perspektywy 2025
Zawody prawnicze
Ranking kancelarii prawniczych 2025. Znamy zwycięzców