Reklama
Rozwiń
Reklama

GIS ostrzega przed jedzeniem na surowo mrożonych warzyw

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Główny Inspektor Sanitarny radzi, by mrożone warzywa ugotować przed spożyciem.

Aktualizacja: 10.07.2018 16:16 Publikacja: 10.07.2018 10:10

GIS ostrzega przed jedzeniem na surowo mrożonych warzyw

Foto: Adobe Stock

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Zjednoczonym Królestwie.  Do 15 czerwca 2018 r. zgłoszono 47 przypadków zatrucia, w tym dziewięć zgonów. Szczepy Listeria monocytogenes zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018. Sugeruje to, że szczepy przetrwały w zakładzie przetwórczym pomimo przeprowadzonych procedur czyszczenia i dezynfekcji po pierwszym wykryciu ogniska bakterii.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Prawo karne
Gwałt i zabójstwo młodej Białorusinki w centrum stolicy. Dorian S. usłyszał wyrok
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Nieruchomości
Można już składać wnioski o bon ciepłowniczy. Ile wynosi i komu przysługuje?
Sądy i trybunały
Minister Żurek reaguje na decyzję SN. Sędzia Iwaniec odsunięty od orzekania
Nieruchomości
Co może zrobić KOWR, by odzyskać działkę pod CPK?
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Nieruchomości
Rząd kończy z patologiami w spółdzielniach mieszkaniowych. Oto, co chce zmienić
Reklama
Reklama