Reklama

GIS ostrzega przed jedzeniem na surowo mrożonych warzyw

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Główny Inspektor Sanitarny radzi, by mrożone warzywa ugotować przed spożyciem.

Aktualizacja: 10.07.2018 16:16 Publikacja: 10.07.2018 10:10

GIS ostrzega przed jedzeniem na surowo mrożonych warzyw

Foto: Adobe Stock

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Zjednoczonym Królestwie.  Do 15 czerwca 2018 r. zgłoszono 47 przypadków zatrucia, w tym dziewięć zgonów. Szczepy Listeria monocytogenes zostały wykryte w mrożonych warzywach wyprodukowanych przez tę samą węgierską firmę w latach 2016-2018. Sugeruje to, że szczepy przetrwały w zakładzie przetwórczym pomimo przeprowadzonych procedur czyszczenia i dezynfekcji po pierwszym wykryciu ogniska bakterii.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Sądy i trybunały
Plan ministra Żurka na reaktywację KRS. Konstytucjonalista: nielegalne działanie
Nieruchomości
Sąd Najwyższy wydał ważny wyrok ws. zasiedzenia służebności przesyłu
Sądy i trybunały
Przewodnicząca KRS: Sędzia Ulman nie znalazł czasu, by osobiście pojawić się w KRS
Prawo w Polsce
Karol Nawrocki chce zmienić ustrój. Są nieoficjalne informacje o nowej konstytucji
Matura i egzamin ósmoklasisty
CKE podała terminy egzaminów w 2026 roku. Zmieni się też harmonogram ferii
Reklama
Reklama