Reklama
Rozwiń

Na wigilię zabraknie karpia? „Zmieniające się warunki klimatyczne”

Karpia albo się uwielbia albo gorąco nie lubi, ale większość Polaków wciąż nie wyobraża sobie świąt bez tej ryby na stole. Być może będą jednak musieli zaakceptować gorzką rzeczywistość.

Publikacja: 09.11.2022 14:15

Na wigilię zabraknie karpia? „Zmieniające się warunki klimatyczne”

Foto: Adobe Stock

Karp, ryba popularna niegdyś w szlacheckiej kuchni, na wigilijnych stołach pojawiał się już w XVII wieku będąc jedną z wielu ryb serwowanych w czasie postnego posiłku. Prawdziwą karierę karp zrobił jednak mocno spopularyzowany przez Hilarego Minca w czasie powojennych braków w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku. Mimo (a może właśnie dzięki) specyficznego smaku ryba szybko przyjęła się i obecnie wciąż wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez karpia.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Handel
Trump przesunął deadline dla ceł na 1 sierpnia
Handel
Cła będą wyższe od zapowiadanych? Donald Trump: Zaczynamy wysyłać listy do krajów
Handel
Popularny japoński napój drożeje. Szykujcie się na coraz droższą matchę
Handel
Ostatnie chwile na wynegocjowanie pokoju w wojnie celnej Donalda Trumpa z Europą
Handel
Mrożonki kupujemy nie tylko w czasie upałów. Lody nie są jedynym hitem