Na wigilię zabraknie karpia? „Zmieniające się warunki klimatyczne”

Karpia albo się uwielbia albo gorąco nie lubi, ale większość Polaków wciąż nie wyobraża sobie świąt bez tej ryby na stole. Być może będą jednak musieli zaakceptować gorzką rzeczywistość.

Publikacja: 09.11.2022 14:15

Na wigilię zabraknie karpia? „Zmieniające się warunki klimatyczne”

Foto: Adobe Stock

Karp, ryba popularna niegdyś w szlacheckiej kuchni, na wigilijnych stołach pojawiał się już w XVII wieku będąc jedną z wielu ryb serwowanych w czasie postnego posiłku. Prawdziwą karierę karp zrobił jednak mocno spopularyzowany przez Hilarego Minca w czasie powojennych braków w latach czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku. Mimo (a może właśnie dzięki) specyficznego smaku ryba szybko przyjęła się i obecnie wciąż wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilii bez karpia.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Handel
Przesyłki z Chin i Hongkongu droższe. Bruksela i Paryż śladem USA
Handel
Puściej pod choinką w Boże Narodzenie 2025. Cios w Świnkę Peppę i Teletubisie
Handel
Deeskalacja wojny celnej między USA a Chinami. Pekin rozważa ofertę Białego Domu
Handel
Majówka 2025: Czy 1 i 3 maja sklepy będą otwarte? Gdzie zrobimy zakupy?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Handel
Online kupujemy szybciej i coraz więcej, sklepy przegrywają
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne