Nie tylko McDonald’s? Sieci fast-food wycofują cebulę ze swoich dań

Amerykańskie sieci fast-foodów wycofywały świeżą cebulę ze swoich dań po tym, jak warzywo to zostało uznane za prawdopodobne źródło epidemii E. coli w restauracjach McDonald's, w wyniku której zachorowało 49 osób, a jedna niestety zmarła.

Publikacja: 25.10.2024 13:53

McDonald’s zapewnia klientów, że jego dania są bezpieczne

McDonald’s zapewnia klientów, że jego dania są bezpieczne

Foto: Bloomberg

ula

Restaurant Brands International - właściciel Burger Kinga oraz Yum Brands – właściciel Taco Bell i Pizza Hut, poinformowały, że wycofują świeżą cebulę z dań w menu. Rzecznik Burger Kinga powiedział w oświadczeniu, że około 5 procent lokali Burger King usunęło cebulę z menu.

McDonald's poinformował w czwartek, że Taylor Farms było dostawcą krojonej cebuli, która została wycofana – przypomina CNN. Firma wycofała kilka partii żółtej cebuli wyprodukowanej w zakładzie w Kolorado. Około 5 procent sklepów Burger King również otrzymuje dostawy od Taylor Farms, ale rzecznik firmy powiedział, że Burger King nie dostał jeszcze żadnych konkretnych informacji od organów ochrony zdrowia ani nie miał żadnych sygnałów o zatruciach klientów swoich restauracji.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Gastronomia
Dobry początek roku w restauracjach. Mimo długów optymizm wraca na rynek
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Gastronomia
KFC już nie z Kentucky. Wielkie przenosiny giganta