Reklama

Nie tylko McDonald’s? Sieci fast-food wycofują cebulę ze swoich dań

Amerykańskie sieci fast-foodów wycofywały świeżą cebulę ze swoich dań po tym, jak warzywo to zostało uznane za prawdopodobne źródło epidemii E. coli w restauracjach McDonald's, w wyniku której zachorowało 49 osób, a jedna niestety zmarła.

Publikacja: 25.10.2024 13:53

McDonald’s zapewnia klientów, że jego dania są bezpieczne

McDonald’s zapewnia klientów, że jego dania są bezpieczne

Foto: Bloomberg

ula

Restaurant Brands International - właściciel Burger Kinga oraz Yum Brands – właściciel Taco Bell i Pizza Hut, poinformowały, że wycofują świeżą cebulę z dań w menu. Rzecznik Burger Kinga powiedział w oświadczeniu, że około 5 procent lokali Burger King usunęło cebulę z menu.

Czytaj więcej

Pierwszy pozew. McDonald’s ma odpowiedzieć przed sądem za zatrucie klientów

McDonald's poinformował w czwartek, że Taylor Farms było dostawcą krojonej cebuli, która została wycofana – przypomina CNN. Firma wycofała kilka partii żółtej cebuli wyprodukowanej w zakładzie w Kolorado. Około 5 procent sklepów Burger King również otrzymuje dostawy od Taylor Farms, ale rzecznik firmy powiedział, że Burger King nie dostał jeszcze żadnych konkretnych informacji od organów ochrony zdrowia ani nie miał żadnych sygnałów o zatruciach klientów swoich restauracji.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków potwierdziła w czwartek, że Taylor Farms był dostawcą dla tych lokalizacji McDonald's, gdzie doszło do zatrucia i że firma rozpoczęła dobrowolne wycofanie podejrzanej cebuli. Dystrybutorzy żywności, w tym US Foods i Sysco Corp powiadomili klientów o wycofaniu.

Departament Rolnictwa USA poinformował późnym wieczorem w środę, że świeża cebula była prawdopodobnym źródłem epidemii.

Reklama
Reklama

Czytaj więcej

Prezes McDonald’s zapewnia: Nasze jedzenie wciąż jest bezpieczne

Czym zatruli się klienci restauracji McDonald's

Organy regulacyjne wciąż badają, czy kotlety wołowe McDonald's również mogą być przyczyną zatrucia, ale E. coli ginie w wołowinie, gdy jest odpowiednio przygotowana, jednak ćwierćfuntowy burger McDonald's jest podawany z surową, pokrojoną w paski cebulą.

McDonald's na wszelki wypadek wycofał ćwierćfuntowego burgera z około jednej piątej swoich restauracji w USA, w tym w Kolorado, Kansas, Utah i Wyoming, a także w częściach Idaho, Iowa, Missouri, Montany, Nebraski, Nevady, Nowego Meksyku i Oklahomy.

„Korporacja nakazała nam nie używać żadnej cebuli w przewidywalnej przyszłości” — powiedziała CNN Maria Gonzales, pełniąca obowiązki menedżera w Burger King w Longmont w stanie Kolorado.

Czytaj więcej

KFC w Australii i McDonald's Japonii mają problem z kurczakami i frytkami

McDonald's szybko zareagował, próbując ograniczyć szkody, jednocześnie starając się uspokoić klientów i zapewniając, że dania w restauracjach sieci są wciąż bezpieczne.

Reklama
Reklama

Bezpośrednio po wybuchu epidemii w McDonald's, wiele osób w stanie Kolorado nadal jadło w restauracjach sieci – wynika z informacji Reutera. Niektórzy unikali hamburgerów, wybierając na przykład Chicken McNuggets.

Gastronomia
Starbucks w USA traci klientów. Sprzedaż rośnie na świecie mimo drogiej kawy
Gastronomia
Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama