Reklama

Dobra informacja dla restauracji: więcej firm dopłaci do obiadów

Wyższa kwota dopłat do posiłków zwolniona z oskładkowania to dla wielu przedstawicieli branży impuls do rozwoju. Firmy obsługujące dostawy posiłków dla pracowników widzą wzrost obrotów i nowych klientów.

Publikacja: 22.03.2022 21:00

Dobra informacja dla restauracji: więcej firm dopłaci do obiadów

Foto: Adobe Stock

Gastronomia nie miała ostatnio szczęścia, była na przykład branżą z najdłużej obowiązującymi ograniczeniami podczas pandemii. Mimo tarcz antyinflacyjnych i obniżania VAT na żywność czy paliwa resort finansów nie zgodził się na wprowadzenie jednolitej stawki 5 proc. tego podatku w gastronomii.

Teraz w końcu sektor dostał jakąś pozytywną informację. Od 1 marca 2022 r. wzrosła kwota zwolnienia z oskładkowania dofinansowania posiłków dla pracowników – ze 190 zł do 300 zł na pracownika miesięcznie. To pierwsza podwyżka od 2004 r., mimo inflacji i ogólnego wzrostu kosztów, ale firmy i tak są ze zmiany zadowolone.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Gastronomia
Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama