Reklama

Dobra informacja dla restauracji: więcej firm dopłaci do obiadów

Wyższa kwota dopłat do posiłków zwolniona z oskładkowania to dla wielu przedstawicieli branży impuls do rozwoju. Firmy obsługujące dostawy posiłków dla pracowników widzą wzrost obrotów i nowych klientów.

Publikacja: 22.03.2022 21:00

Dobra informacja dla restauracji: więcej firm dopłaci do obiadów

Foto: Adobe Stock

Gastronomia nie miała ostatnio szczęścia, była na przykład branżą z najdłużej obowiązującymi ograniczeniami podczas pandemii. Mimo tarcz antyinflacyjnych i obniżania VAT na żywność czy paliwa resort finansów nie zgodził się na wprowadzenie jednolitej stawki 5 proc. tego podatku w gastronomii.

Teraz w końcu sektor dostał jakąś pozytywną informację. Od 1 marca 2022 r. wzrosła kwota zwolnienia z oskładkowania dofinansowania posiłków dla pracowników – ze 190 zł do 300 zł na pracownika miesięcznie. To pierwsza podwyżka od 2004 r., mimo inflacji i ogólnego wzrostu kosztów, ale firmy i tak są ze zmiany zadowolone.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Gastronomia
Firmy cateringowe tak chcą walczyć z marnowaniem żywności
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Gastronomia
Starbucks zmienia zasady pracy hybrydowej. Prezes usiłuje zreorganizować firmę
Gastronomia
Apetyt firm na głodnych Polaków. Rynek dostaw jedzenia na zakręcie
Gastronomia
Starbucks walczy o chińskich klientów. Ceny mają być „bardziej przystępne”
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Gastronomia
Ceny kawy biją rekordy. Magazyny są puste, rynek przygotowuje się na poważny kryzys
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama