W czasie debaty jej uczestnicy poruszyli następujące tematy:
- Jak pogodzić konieczność zapewnienia niezależności i bezpieczeństwa żywnościowego z ochroną środowiska i troską o zdrowie konsumenta?
- Efektywność produkcji rolnej w dobie trendów eko. Rola środków chemicznych w rolnictwie. Fakty i mity.
- Jaki profil polskiego rolnictwa jest w stanie najbardziej efektywnie zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe?
- Polskie rolnictwo w sytuacji ewentualnych niedoborów środków chemicznych. Na ile jesteśmy niezależni w ich produkcji?
- Jakie zmiany są konieczne aby zwiększyć poziom bezpieczeństwa żywnościowego bez szkodzenia środowisku i zdrowiu konsumentów?
W dyskusji udział wzięli:
- Monika Piątkowska, komisja rolnictwa, senator, Senat Rzeczypospolitej Polskiej
- Sławomir Kalinowski, profesor, kierownik Zakładu Ekonomii, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa Polskiej Akademii Nauk
- Renata Bielak, wiceprezes, Główny Urząd Statystyczny
- Małgorzata Waszewska, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
- dr Jacek Czarnecki, dyrektor Regulatory & Scientific Affairs na Europę Środkowo-Wschodnią, Nestle
- Alicja Łepkowska-Gołaś, KO, komisja rolnictwa, posłanka, Sejm Rzeczypospolitej Polskiej
- dr inż. Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu, dyrektor generalny, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.
Spotkanie poprowadzili redaktor dziennika „Rzeczpospolita” Artur Osiecki oraz Dorota Andrzejewska „Wieści Rolnicze”.