Żywność z certyfikatem zdobywa rynek

W Polsce przybywa produktów wytwarzanych w systemach gwarantujących wysoką jakość. Na razie dotyczy to głównie mięsa, ale niebawem dołączy również pieczywo.

Aktualizacja: 12.08.2013 11:15 Publikacja: 12.08.2013 01:12

Żywność z certyfikatem zdobywa rynek

Foto: Fotorzepa, Andrzej Bogacz Bogacz Andrzej

– Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na jakość żywności. Są gotowi płacić więcej za produkty, które spełniają wysokie standardy – mówi „Rz" Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM).

Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) dodaje, że według badań Eurobarometru jakość żywności stanowi podstawowe kryterium wyboru już dla 96 proc. mieszkańców naszego kraju. W ślad za rosnącymi wymaganiami Polaków przybywać będzie, wzorem innych krajów, żywności wytwarzanej w systemach jakości. Gwarantują one kontrolę produkcji na każdym jej etapie.

Najbardziej zaawansowana w certyfikowaniu jest u nas branża mięsna. Związek Polskie Mięso promuje od niemal trzech lat wieprzowinę ze znakiem PQS. Z kolei system QAFP stworzony przez UPEMI obejmuje już wieprzowinę, wędliny i drób. Działają w nim 484 fermy oraz 17 zakładów, m.in. Indykpol, Drosed i Zakłady Mięsne Henryk Kania.

UPEMI szacuje, że końca tego roku liczba producentów żywca QAFP zwiększy się o ok. 20–30 proc., a zakładów o niemal 50 proc.

– Certyfikaty, takie jak QAFP, dają gwarancję, że produkt jest prawdziwy, zgodny z tym, co jest napisane na etykiecie. Paradoksalnie afery związane z fałszowaniem żywności sprzyjają rozwojowi systemów jakości, co widać było chociażby na przykładzie Niemiec i tamtejszego problemu związanym z BSE – mówi Wiesław Różański. PZPBM, wzorując się m.in. na Australijczykach, stworzył Quality Meat Program (QMP.) W tym roku produkcja żywca wołowego w tym systemie sięgnie 3 mln zł, wobec 1,5 mln złotych w 2012 r.

W 2015 r. zakłady mięsne powinny zakupić od rolników surowiec QMP za ok. 20 mln zł. Pięć lat później kwota ta ma sięgnąć 150 mln zł.

– W systemie QMP działają zakłady mięsne Elkopol, Eco-Beef oraz Górny. W trakcie certyfikacji jest Warmia, rozmawiamy także ze spółką Wierzejki – mówi Jerzy Wierzbicki.

Jego zdaniem zwiększanie oferty certyfikowanych produktów ma szczególne znaczenie właśnie na rynku wołowiny. – W ostatnich latach jej konsumpcja malała, ponieważ wraz z dużym wzrostem cen (w porównaniu do 2006 r. poszły w górę o 50 proc.) – nie poprawiła się wyraźnie jakość mięsa – wyjaśnia szef PZPBM.

Do kupowania wołowiny QMP ma zachęcać trzyletnia kampania promocyjna warta ok. 1,6 mln euro. Ruszyła w 2012 r. PZPBM stara się dotrzeć nie tylko do do konsumentów (w planach ma m.in. Festiwal Dobrej Wołowiny w restauracjach największych miast w Polsce), ale także do dystrybutorów.

Tymczasem pod koniec 2013 roku na rynku ma pojawić się pieczywo ze znakiem QAFP. UPEMI nawiązała już współpracę ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP (SRP RP).

– Pokazujemy rolnikom, piekarzom, producentom pieczywa, że aby zatrzymać klienta, należy używać jak najlepszych surowców i metod – komentuje Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa SRP RP.

W ostatnich latach spożycie pieczywa malało w Polsce w szybkim tempie. Przeciętny Polak je go dziś ok. 50 kg, a więc o ponad 40 kg mniej niż dwie dekady temu.

 

Świat ceni smak i bezpieczeństwo

Produkcja żywności w systemach jakości dopiero zaczyna nabierać znaczenia w naszym kraju. Inne państwa już od dłuższego czasu rozwijają certyfikację gwarantującą wysoką jakość i bezpieczeństwo. System AMA-Gütesiegel obejmuje kilkadziesiąt procent żywności sprzedawanej w Austrii. Niemal 90 proc. wołowiny w Wielkiej Brytanii produkowane jest w ramach różnych systemów jakości. Ich rozkwit przypada na przełom XX i XXI w. W ciągu ostatnich kilkunastu przybyło niemal 130 systemów jakości na rynku wołowiny w Stanach Zjednoczonych. Certyfikację tego mięsa powszechnie stosują także Australijczycy. System MSA, czyli Meat Standards Australia, działa tam od 1996 r. Jest reakcją na spadek spożycia wołowiny.

– Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na jakość żywności. Są gotowi płacić więcej za produkty, które spełniają wysokie standardy – mówi „Rz" Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM).

Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) dodaje, że według badań Eurobarometru jakość żywności stanowi podstawowe kryterium wyboru już dla 96 proc. mieszkańców naszego kraju. W ślad za rosnącymi wymaganiami Polaków przybywać będzie, wzorem innych krajów, żywności wytwarzanej w systemach jakości. Gwarantują one kontrolę produkcji na każdym jej etapie.

Pozostało 84% artykułu
Finanse
Polacy ciągle bardzo chętnie korzystają z gotówki
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Finanse
Najwięksi truciciele Rosji
Finanse
Finansowanie powiązane z ESG to korzyść dla klientów i banków
Debata TEP i „Rzeczpospolitej”
Czas na odważne decyzje zwiększające wiarygodność fiskalną
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Finanse
Kreml zapożycza się u Rosjan. W jeden dzień sprzedał obligacje za bilion rubli