Najpiękniejsze desery świata

Je się oczami — dobrze wiedzą o tym kucharze. Zgodnie z tą zasadą najlepsi potrafią zadbać, by ich dania zniewalały wyglądem.

Publikacja: 23.04.2017 14:31

Foto: Kuchnia+

Takie też są stawiane wymagania pretendentom do tytułu najlepszego rzemieślnika Francji w dziedzinie gastronomii i cukiernictwa. Konkurs stawia na tradycję i poszanowanie francuskiej tradycji kulinarnej. Do odbywających się co cztery lata zmagań o słynny trójkolorowy kołnierzyk oznaczający doskonałość i prestiż, przystępuje każdorazowo około 400 pretendentów, z których po wieloetapowych eliminacjach do ostatecznych zawodów przystępuje już tylko kilku.

- Przegrywają ludzie niegotowi psychicznie albo fizycznie — zauważa kucharz z długoletnim doświadczeniem. Pretendenci, których poznają widzowie, to szefowie restauracji o bardzo już ustalonej renomie; Remi ma na koncie gwiazdkę Michelina zdobytą w czasie pracy we Francji. Teraz, od trzech lat, działa w Hongkongu, w prestiżowej restauracji szefując 15-osobowej ekipie. I jak mówi, pracuje jak we Francji, tyle, że pracownicy mówią po chińsku i czasem trudniej się z nimi porozumieć. Laurent jest szefem renomowanej restauracji w pobliżu Perpignan, także szczycącej się gwiazdką Michelina. Z kolei Julien, prawa ręka mistrza cukiernictwa Olivera Bajardema, startuje w wielu konkursach, by znaleźć swój styl.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Film
„Fenicki układ” Wesa Andersona: Multimilioner walczy o przyszłość
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Film
Hermanis piętnuje źródło rosyjskiego faszyzmu u Dostojewskiego. Pisarz jako kibol
Film
Polskie dokumentalistki triumfują na Krakowskim Festiwalu Filmowym
Film
Nie żyje Loretta Swit, major "Gorące Wargi" z serialu "M*A*S*H"
Film
Cannes 2025: Złota Palma dla irańskiego dysydenta