Czy wiecie dlaczego na stolik w tokijskiej restauracji Jiro Ono czeka się miesiącami? Jiro opanował sztukę przyrządzania sushi do perfekcji, a jego kunszt docenił prestiżowy przewodnik Michelin, który przyznał lokalowi Japończyka zaszczytne trzy gwiazdki (ma je tylko 106 gastronomii na świecie). O jego mistrzowskich wyczynach opowiada smaczny dokument „Jiro śni o sushi" z muzyką Philipa Glassa. Na fali mody na gotowanie warto uczyć się od najlepszych, a Jiro na pewno do nich należy.

Od swojej mistrzyni – francuskiej szefowej kuchni Julie Child, uczy się młoda sekretarka - Julia. Oddaje się cała eksperymentowi – przez rok będzie przyrządzać potrawy z książki Julie, arcydzieła sztuki kulinarnej znad Sekwany, a swoje przygody opisuje na blogu. Film „Julie i Julia" oparty jest na prawdziwych historiach dwóch kobiet, które w pełni posiadły życiową mądrość - „przez żołądek do serca". Przyjemność gotowania przekłada się w pełni na przyjemność oglądania.

„Faceci od kuchni" to wyśmienita komedia o przyjaźni i nieskończonej kreatywności. Swoje siły połączy dwóch kucharzy, których dzieli wszystko, oprócz prawdziwej pasji. Jeden jest nieodkrytym talentem, drugi autorem legendarnych potraw - kulinarnym idolem, gwiazdą której blask powoli gaśnie. Razem stworzą mix doskonały – smaki tradycyjnej francuskiej kuchni w wydaniu molekularnym.

Na deser najbardziej zmysłowy film ostatnich lat, z plejadą świetnych aktorów - Juliette Binoche i Johnym Deepem w rolach głównych. Wyobraźmy sobie świat bez czekolady... Albo lepiej nie. Vianne, potomkini Majów, posiada magiczną recepturę, wg której powstają najlepsze czekoladki świata. Kiedy otwiera sklep z pysznościami w małym miasteczku, na zawsze odmieni życie jego mieszkańców. Taką siłę ma tytułowa „Czekolada".

Więcej na www.OrangeKinoLetnie.wp.pl