Straszny Doktor Rozkosz

Słodki, uzależniający, zabójczy. Cukier – jednak nie krzepi.

Publikacja: 30.04.2017 12:00

Foto: materiały prasowe/Kuchnia+

Wielkie koncerny używają cukru bez skrupułów gdzie się da i ile się da – branża spożywcza to potężna gałąź przemysłu. Przetworzona żywność to obfitość cukru. Nadaje on smak i płatkom śniadaniowym, jogurtom, sosom, chlebowi, zupom, hot dogom.

– Każdy chce sprzedawać jak najwięcej. Jak osiągnąć błyskawiczny wzrost? – dodawać trochę więcej cukru! – radzi Dr Howard Moskowitz, konsultant branży, zwany Doktor Rozkosz. Konkretna mieszanka składników powodująca pożądanie konsumentów nazywana jest bowiem przez producentów „punktem rozkoszy”.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Film
„Fenicki układ” Wesa Andersona: Multimilioner walczy o przyszłość
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Film
Hermanis piętnuje źródło rosyjskiego faszyzmu u Dostojewskiego. Pisarz jako kibol
Film
Polskie dokumentalistki triumfują na Krakowskim Festiwalu Filmowym
Film
Nie żyje Loretta Swit, major "Gorące Wargi" z serialu "M*A*S*H"
Film
Cannes 2025: Złota Palma dla irańskiego dysydenta