Wielkanocne jajka mało ekologiczne. Liczy się tylko cena

Dziewięć na dziesięć jaj sprzedawanych w Polsce pochodzi od kur chowanych w klatkach, a nie od szczęśliwszych niosek z wolnego wybiegu. I długo to się nie...

Trendy na grillowym ruszcie

Kwiecień tradycyjnie otwiera sezon grillowy. A to oznacza dobre wiadomości dla wartego 22 mld zł rynku mięsa i wędlin.

Rewolucja w Burger Kingu. Czekolada zamiast kotleta

Amerykańska sieć typu fast-food Burger King zapowiedziała wprowadzenie Czekoladowego Whoppera.

Strusie jajo za 50 euro w litewskiej święconce

Przed tegoroczną Wielkanocą w litewskich sklepach tradycyjne kurze jajka konkurują z egzotycznymi. Strusie jajo kosztuje 50 euro i chętnych nie brakuje.

Podatek cukrowy w Wlk. Brytanii już skutkuje

Producenci słodkich napoi znacznie obniżyli zawartość cukru w swoich produktach sprzedawanych na Wyspach, ponieważ wkrótce uderzyłby ich po kieszeni podate...

Polski startup wdraża innowacyjne rozwiązanie na rynku spożywczym

Genomtec Fresh to pierwsze mobilne urządzenie diagnostyczne do detekcji grzybów, nicieni i bakterii przy uprawach owoców i warzyw.

Dlaczego jaja na Wielkanoc podrożały?

Żadne inne jedzenie nie symbolizuje Wielkanocy lepiej niż jajka. Ich ceny są więc bardzo istotnym składnikiem świątecznego koszyka i tego, ile wydamy na św...

Gdzie się podział sok grejpfrutowy? W sklepach jest go coraz mniej

W ostatnich dniach internet obiegły pogłoski o tym, że ze sklepów znikają soki grejpfrutowe. Alarm w tej sprawie wszczęli między innymi użytkownicy Wykopu....

Parmalat: Francuzi odrodzili mlecznego bankruta

Włoska grupa produktów mlecznych jest gotowa do korzystania z okazji fuzji i przejęć (M&A) nadarzających się na świecie, aby wzmocnić się na rynkach, gdzie...

Kanadyjczycy wkurzyli Francuzów, ich Camembert jest lepszy

Camembert, to jeden z najbardziej znanych francuskich serów. Niestety ostatnio okazało się, że jego kanadyjska wersja została okrzyknięta najlepszym camemb...

Makarony wychodzą poza zupę

Producenci marzą, by ten produkt choć jeden dzień w tygodniu zastąpił na talerzach ziemniaki.

Czy w Polsce prawa ekonomii nie działają

Udział żywności w wydatkach konsumpcyjnych utrzymuje się w Polsce od lat na stałym poziomie, choć teoretycznie powinien maleć.

Niemiecki Sekt z hiszpańskim cava

Henkell, niemiecka filia win musujących, win i likierów Grupy Oetker, zawarła umowę kupna 50,67 proc. udziałów w katalońskim producencie win cava Freixenet...

Estonia kusi jedzeniem: lawendowy tort i inne frykasy

Mała nadbałtycka republika ma nie tylko oryginalne i skuteczne rozwiązania biznesowe, ale też oryginalną żywność. Oto lista 11 najlepszych produktów 2018 r.

Polacy piją więcej piwa: radlery gonią lagery

Lagery wciąż rządzą na rynku, ale rośnie im szybko konkurencja w postaci lekkich piw i radlerów.

Tiger wrócił na Facebooka po wpadce i... znów się naraził

Marka, która naraziła się opinii publicznej w rocznicę Powstania Warszawskiego wraca do mediów społecznościowych i chce dyktować warunki interakcji. Kolejn...

Niesamowity debiut w Hongkongu

Na giełdzie w Hongkongu zadebiutowała firma B & S International Holdings, producent herbaty bąbelkowej. Kurs jej akcji na koniec sesji był o 298 proc. wyżs...

Ograniczenie handlu alkoholem w nocy. Gminy mogą wprowadzić zakaz

W cieniu ustawy o ograniczeniu handlu w niedzielę weszło w życie prawo pozwalające samorządom na zakaz sprzedaży mocnych trunków po godzinie 22. Pierwsze j...

Po kiełbasę na stację benzynową? Producent wędlin testuje nowy sposób sprzedaży

Prawdziwą szynkę i kiełbasę będzie można kupić na stacji benzynowej. Jednak niekoniecznie w niedzielę.

Były dostawca ratuje brytyjskie KFC. Kurczaki wracają do menu

Brytyjska sieć restauracji KFC wróciła do poprzedniego dostawcy kurczaków. Kurczatowy chaos w sieci restauracji na wyspach wciąż trwa, mimo, iż większość l...