Promowane przez Podlaską Akademię Kulinarną smaki wschodniej Polski coraz śmielej wchodzą do restauracyjnego menu

Od ponad roku w Białymstoku działa Podlaska Akademia Kulinarna. Dzięki niej po regionalne specjały coraz chętniej sięgają kucharze.

Małpki uratowane. Nie będzie zakazu małych trunków

Ministerstwo Zdrowia neguje informacje podawane przez niektóre media o tym, że zamierza zakazać produkcji i sprzedaży mocnych alkoholi w małych butelkach....

#RZECZoBIZNESIE: Andrzej Kowalski: Tegoroczne żniwa? Generalnie tragedii nie ma

Najpierw były obawy przed suszą, a potem mówiło się o chłodzie i deszczu.

Rosyjskie embargo popchneło polskie jabłka w nowych kierunkach i napędziło produkcję Cydru

Po wprowadzeniu rosyjskiego embarga na polskie jabłka cydr stał się modny wśród konsumentów.

Święto Młodego Cydru w Lublinie. Lekcja historii z jabłkowym smakiem w tle

Cydr staje się jedną z wizytówek regionu. Już 17 września w Lublinie odbędzie się trzecie Lubelskie Święto Młodego Cydru.

Zbigniew Chołyk, szef firmy LubApple: Chcielibyśmy, aby rynek rosyjski wrócił, ale teraz musimy szukać nowych

Chcielibyśmy, aby rynek rosyjski wrócił, ale teraz musimy szukać nowych – mówi Zbigniew Chołyk, szef firmy LubApple.

Dolnośląskie: Tegoroczne zbiory miodu wrzosowego najlepsze od trzech lat

Tegoroczne zbiory miodu wrzosowego są na Dolnym Śląsku lepsze niż przez ostatnie trzy lata. W poprzednich sezonach m.in. z powodu suszy zbierano znikome il...

Producent wędlin Tarczyński rozpoczyna współpracę z siecią Biedronka, Jeronimo Martins Polska

15 września 2016 roku producent wędlin rozpoczął współpracę z Jeronimo Martins Polska. Liczy, że sieć ta stanie się dla niego znaczącym kanałem dystrybucji.

Gronowe trunki na fali wzrostu. Ale cydr hamuje

Ponad 2,4 mld zł wydadzą Polacy na wina w 2016 roku. To o ponad 5 proc. więcej niż rok wcześniej.

Duński Carlsberg nie dał zarobić inwestorom

Średniej wielkości duński browar dał inwestorom zarobić osiem razy więcej.

Resort rolnictwa sprawdza wykorzystanie funduszy producentów owoców i warzyw

Analiza dotyczy zasadności przyznania pomocy i sposobów jej wykorzystywania przez beneficjentów. Dwa wnioski zostały skierowane do prokuratury – podaje Min...

Polska atrakcyjnym rynkiem dla producentów wina z Mołdawii

Dzięki rosnącej sprzedaży walczą o nas nie tylko takie potęgi jak Francja i Włochy. Ostatnio staliśmy się największym rynkiem eksportowym dla Mołdawii.

Marek Jarosz: Wino produkuje się nawet na Alasce

Marek Jarosz, wiceprezes Polskiego Instytutu Winorośli i Wina

Kokos podbija światowe rynki. Mleko kokosowe pojawi się także w Starbucksie

Światowy rynek kokosów w roku 2019 będzie miał wartość 4 mld dol. Albo jeszcze więcej. To nowy produkt, który tak jak np. jarmuż czy quinoa według analityk...

Szwedzka sieć sklepów wycofuje ze sprzedaży polskie jabłka z uwagi na pestycydy

Szwedzka sieć supermarketów ICA wycofuje 19 ton polskich jabłek ze sprzedaży. Przyczyną jest ogromna ilość pestycydów w owocach, które mogą stanowić zagroż...

W Małopolsce dopisał miód spadziowy, ale mało jest miodu nektarowego

Dużo miodu spadziowego, ale mało nektarowego zebrali w tym roku małopolscy pszczelarze. W ich ocenie tegoroczne miodobranie w regionie było przeciętne, moż...

Polacy kupują coraz więcej Whysky. Najpopularniejszy Johnnie Walker

Nad Wisłą trwa hossa na rynku whisky. Dzięki niej staliśmy się krajem, w którym sprzedaje się najwięcej marki Johnnie Walker w Europie.

Wojna cenowa na rynku pieczywa: piekarze postawią na jakość

Ekspansja sieci handlowych zmienia rynek pieczywa nad Wisłą. Piekarze, by przetrwać, muszą stawiać na jakość, a nie na wojnę cenową.

Grzybowa Wielkopolska

W regionie skupuje się najwięcej grzybów leśnych w kraju. Zarabiają na tym grzybiarze, ale też przetwórcy.

Droższe trunki zyskują popularność nad Wisłą mimo podwyżki akcyzy

Po spadkach wywołanych podwyżką akcyzy w Polsce zaczyna stabilizować się sprzedaż czystej. Więcej klientów kupuje trunki luksusowe.