Unia się wycofała, nadal można wędzić

Odstępstwa od unijnych przepisów określających normy rakotwórczych związków będą obowiązywały aż do uchwalenia nowego prawa.

Aktualizacja: 12.01.2017 17:12 Publikacja: 12.01.2017 15:36

Unia się wycofała, nadal można wędzić

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD

Stan obecny jest następujący – dla produktów wędzonych tradycyjnie Unia Europejska dopuszcza odstępstwo od norm najwyższych dopuszczalnych poziomów WWA. W Polsce dotyczy to 9674 produktów wytwarzanych w 744 zakładach. WWA to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (np. znany wszystkim z alarmów o smogu benzo(a)piren) silnie rakotwórcze związki obecne w dymie wędzarniczym.

Serwis farmer.pl twierdzi, że odstępstwo, które miało obowiązywać do 1 września 2017 roku będzie przedłużone, bo Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności zapowiada ponowną ocenę najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w przypadku tradycyjnie wędzonych wyrobów. Ocena ma zostać przeprowadzona na początku 2017 roku. Polska długo zabiegała o taką decyzję.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji