Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 12.01.2017 17:12 Publikacja: 12.01.2017 15:36
Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD
Stan obecny jest następujący – dla produktów wędzonych tradycyjnie Unia Europejska dopuszcza odstępstwo od norm najwyższych dopuszczalnych poziomów WWA. W Polsce dotyczy to 9674 produktów wytwarzanych w 744 zakładach. WWA to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (np. znany wszystkim z alarmów o smogu benzo(a)piren) silnie rakotwórcze związki obecne w dymie wędzarniczym.
Serwis farmer.pl twierdzi, że odstępstwo, które miało obowiązywać do 1 września 2017 roku będzie przedłużone, bo Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności zapowiada ponowną ocenę najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w przypadku tradycyjnie wędzonych wyrobów. Ocena ma zostać przeprowadzona na początku 2017 roku. Polska długo zabiegała o taką decyzję.
To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się pr...
Wśród najmłodszych dorosłych, czyli osób w wieku 18-25 lat, jedynie mniej niż co piąty wcale nie pije alkoholu....
Unilever zagwarantował załodze działu lodów (34 marki, m.in. Algida, Magnum, Wall's) w Europie i Wielkiej Brytan...
Lubiana przez klientów Starbucksa tradycja podawania przy ladzie własnego imienia, które zostaje następnie zapis...
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Po tygodniu eskalacji sporu i intensywnych negocjacji Węgry wycofały się z embarga. Dekret wszedł w życie w nied...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas