Reklama
Rozwiń
Reklama

Cukier pchnął w górę indeks cen FAO

Na świecie od trzech miesięcy mocno drożeje cukier. To głównie skutek oczekiwań słabszej produkcji i niższej podaży. Czy ceny cukru w Polsce znów pójdą w górę?

Publikacja: 11.05.2023 03:00

Cukier pchnął w górę indeks cen FAO

Foto: Adobe Stock

Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywości, który spadał co miesiąc, począwszy od kwietnia zeszłego roku, w kwietniu 2023 r. nieznacznie poszedł w górę. Wprawdzie nadal spadały ceny zbóż, nabiału i oleju roślinnego, ale jak szalony drożał cukier.

– Cukier na światowych rynkach pod koniec kwietnia notował najwyższy poziom od ponad 11 lat – mówi Artur Waraksa, ekspert ekonomiczny, specjalista sektora agro w ING Banku Śląskim. Tłumaczy, że bezpośrednią przyczyną są obawy dotyczące warunków atmosferycznych i niepewność związana z podażą surowca. – Jeśli pogoda będzie się stabilizować, ceny najprawdopodobniej będą spadać – mówi ekspert ING Banku Śląskiego.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Dane gospodarcze
PMI dla polskiego przemysłu pnie się w górę. Najwyższy wynik od pół roku
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Dane gospodarcze
Inflacja otworzyła drzwi do kolejnej obniżki stóp procentowych
Dane gospodarcze
Inflacja miała pójść w górę, a spadła. Niespodzianka od GUS
Dane gospodarcze
EBC utrzymał stopy procentowe bez zmian
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Dane gospodarcze
PKB strefy euro nieco lepszy od oczekiwań, a Niemcy w stagnacji
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama