Reklama
Rozwiń

Cukier pchnął w górę indeks cen FAO

Na świecie od trzech miesięcy mocno drożeje cukier. To głównie skutek oczekiwań słabszej produkcji i niższej podaży. Czy ceny cukru w Polsce znów pójdą w górę?

Publikacja: 11.05.2023 03:00

Cukier pchnął w górę indeks cen FAO

Foto: Adobe Stock

Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywości, który spadał co miesiąc, począwszy od kwietnia zeszłego roku, w kwietniu 2023 r. nieznacznie poszedł w górę. Wprawdzie nadal spadały ceny zbóż, nabiału i oleju roślinnego, ale jak szalony drożał cukier.

– Cukier na światowych rynkach pod koniec kwietnia notował najwyższy poziom od ponad 11 lat – mówi Artur Waraksa, ekspert ekonomiczny, specjalista sektora agro w ING Banku Śląskim. Tłumaczy, że bezpośrednią przyczyną są obawy dotyczące warunków atmosferycznych i niepewność związana z podażą surowca. – Jeśli pogoda będzie się stabilizować, ceny najprawdopodobniej będą spadać – mówi ekspert ING Banku Śląskiego.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Dane gospodarcze
Rosja się kurczy. Kreml utajnia dane demograficzne
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Dane gospodarcze
To ta projekcja inflacji przekonała RPP do obniżki stóp procentowych
Dane gospodarcze
Kierunek dla stóp procentowych w Polsce: w dół, choć raczej nie w cyklu
Dane gospodarcze
Adam Glapiński, prezes NBP: RPP jest skłonna dalej obniżać stopy procentowe
Dane gospodarcze
Niespodzianka. RPP obniżyła stopy procentowe