Reklama

Cukier pchnął w górę indeks cen FAO

Na świecie od trzech miesięcy mocno drożeje cukier. To głównie skutek oczekiwań słabszej produkcji i niższej podaży. Czy ceny cukru w Polsce znów pójdą w górę?

Publikacja: 11.05.2023 03:00

Cukier pchnął w górę indeks cen FAO

Foto: Adobe Stock

Wyznaczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywości, który spadał co miesiąc, począwszy od kwietnia zeszłego roku, w kwietniu 2023 r. nieznacznie poszedł w górę. Wprawdzie nadal spadały ceny zbóż, nabiału i oleju roślinnego, ale jak szalony drożał cukier.

– Cukier na światowych rynkach pod koniec kwietnia notował najwyższy poziom od ponad 11 lat – mówi Artur Waraksa, ekspert ekonomiczny, specjalista sektora agro w ING Banku Śląskim. Tłumaczy, że bezpośrednią przyczyną są obawy dotyczące warunków atmosferycznych i niepewność związana z podażą surowca. – Jeśli pogoda będzie się stabilizować, ceny najprawdopodobniej będą spadać – mówi ekspert ING Banku Śląskiego.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Dane gospodarcze
GUS: Sprzedaż detaliczna w cenach stałych w lipcu wzrosła o 4,8 proc. rok do roku
Dane gospodarcze
Jerome Powell w Jackson Hole zasygnalizował cięcie stóp procentowych
Dane gospodarcze
Nieznaczna poprawa w przemyśle. Są nowe dane GUS
Dane gospodarcze
Inflacja bazowa w lipcu lekko w dół. Jest najniżej od ponad 5 lat
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Dane gospodarcze
Ekonomiści są zgodni: Fed obniży stopy we wrześniu i jeszcze raz w tym roku
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama