Ponad 40 mln zł na inwestycje związane z produkcją serów i twarogów wyda w tym roku Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita, firma numer dwa na polskim rynku mleczarskim. W fabryce w Zakopanem produkuje już mozzarellę. Natomiast w Wysokiem Mazowieckiem do końca roku będzie wytwarzać 80 ton sera w plastrach na dobę, o 100 proc. więcej niż obecnie.
– Na rynek weszły już także serki wiejskie, które produkujemy w Lubawie – mówi Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity. Firma będzie chciała odebrać część udziałów rynkowych spółdzielni Piątnica, która kontroluje ok. 60 proc. segmentu serków wiejskich.
Tymczasem Piątnica także planuje inwestycje. W 2009 r. rozpocznie rozbudowę zakładu należącego do spółdzielni Kurpie w Baranowie, którą przejmie oficjalnie 1 października 2008 r. – Wydamy na inwestycję ok. 50 mln zł – podaje Zbigniew Kalinowski, prezes Piątnicy. Po jej zakończeniu firma będzie mogła wytworzyć nie tylko więcej serka wiejskiego. Trzykrotnie wzrosną także możliwości produkcji twarogu.
Udziały w rynku sera zamierza zwiększyć także lider krajowego rynku mleczarskiego, spółdzielnia Mlekpol. W 2009 r. planuje wydać ok. 80 mln zł na linie do konfekcjonowania sera dojrzewającego. Będzie go produkować 100 – 150 ton na dobę 40 ton obecnie. Możliwości produkcyjne zwiększa też Polmlek, który szacuje swój udział w rynku serów na 15 proc. Ostatnio firma oddała do użytku drugą linię produkcyjną w zakładzie w Lidzbarku Warmińskim.
Mleczarnie inwestują mimo trudnej sytuacji na rynku mleczarskim, gdyż popyt na sery i twarogi rośnie coraz mocniej. Firma Nielsen podaje, że od czerwca 2007 do maja 2008 r. wydaliśmy na nie łącznie ok. 3,7 mld zł, czyli o ok. 0,5 mld zł więcej niż rok wcześniej. Wartość rynku wzrosła nie tylko ze względu na wzrost cen nabiału. Chętniej niż kiedyś wybieramy produkty markowe.