Według ostatnich danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej resortu rolnictwa w pierwszych dniach 2012 r. przetwórnie skupiały żywiec po cenach o 5 proc. niższych niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do ubiegłego roku jest on jednak nadal o jedną trzecią droższy.
- Zawsze początek roku objawia się spadkiem cen, co związane jest z poświątecznym spadkiem popytu – mówi Paweł Kostrzyński z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA).
Jego zdaniem nie należy spodziewać się jednak, że będzie to trwały trend.
Powód? Pogłowie trzody w Polsce jest nadal rekordowo niskie. Branża szacuje, że w drugiej połowie 2011 r. mogło spaść poniżej 13 mln sztuk i było najniższe od około czterech dekad.
Pomimo spadku cen żywca w Polsce, są one nadal wyższe od średniej unijnej. W pierwszym tygodniu wynosiła ona 153,71 euro za 100 kg. W Polsce za 100 kg żywca trzeba było zapłacić 156,44 zł.