Dzięki tym dotacjom powstało prawie 100 nowych zakładów przetwórczych, a niemal 450 zostało rozbudowanych. Najwięcej dofinansowania, około 360 mln zł, dostały zakłady mięsne. Kolejne miejsca zajęły firmy z branży owocowo-warzywnej (330 mln zł), przetwórnie mleka (ponad 203 mln zł) oraz hurtownie (207 mln zł).
Liderem jest Mazowsze. Przedsiębiorcom z tego województwa ARiMR wypłaciła 20 proc. środków. Tuż za nimi plasują się przetwórcy z Wielkopolski – 17 proc., a dalsze miejsca zajmują województwa łódzkie (11 proc.), kujawsko-pomorskie ( 10 proc.), lubelskie (8 proc.) i śląskie (6 proc.).
Dotychczas ARiMR przeprowadziła pięć naborów wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania "Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej" w ramach PROW na lata 2007-2013. O wsparcie mogły ubiegać się mikroprzedsiębiorstwa, małe i średnie firmy, a także podmioty zatrudniające do 750 osób i których obrót nie przekracza równowartości 200 mln euro rocznie. Maksymalna wartość dofinansowania mogła wynieść nawet 50 mln zł w przypadku podmiotów skonsolidowanych, w przypadku innych firm było to 20 mln zł.