Prawdziwy miód nie może zawierać cukru

Miód z dodanym cukrem może być słodki, ale to nie jest prawdziwy miód — stwierdził amerykański urząd żywności i leków FDA

Publikacja: 10.04.2014 11:14

Prawdziwy miód nie może zawierać cukru

Foto: AFP

Firmy produkujące żywność i inni producenci, którzy dodają do miodu substancje słodzące muszą uprzedzać konsumentów na etykietach swych wyrobów, że są to mieszanki (blend). Jedynie ci, którzy nie dodają cukru, syropu kukurydzianego czy innych słodzików mają prawo do używania nazwy „miód" — uznał FDA w projekcie wytycznych rozesłanych elektronicznie.

Propozycja ma na celu „udzielenie wskazówek zorganizowanemu sektorowi żywnościowemu co do właściwego etykietowania miodu i produktów z miodu, aby zapewnić, że nie będą podrabiane czy fałszywie określane".

Amerykanie zjadają ponad 180 mln ton miodu rocznie, ale tylko 67,05 mln ton pochodzi ze Stanów — wynika z danych resortu rolnictwa i z oszacowań w sektorze. Oznacza to, że dużo miodu pochodzi z importu, więc jego amerykańskich producentów niepokoją tanie namiastki.

Czysty miód jest droższy od mieszanek z syropem kukurydzianym i cukrem, a jego ceny doszły w ubiegłym roku do rekordowych 2,12 dolarów za funt wagi (0,45 dkg).

Inicjatywa FDA wynika z petycji Amerykańskiej Federacji Pszczelarzy ABF i kilku innych związanych z tematem grup, które starają się o określenie amerykańskiej normatywnej definicji tego naturalnego słodkiego wyrobu, aby mogły prowadzić uczciwy handel. Urząd odrzucił wniosek o wydanie takiej definicji, ale wyraził chęć zajęcia się sprawą etykietowania.

FDA bada importowany miód, aby sprawdzić, czy nie został „podrasowany" syropem czy cukrem trzcinowym. W ostatnich dziesięcioleciach nie dopuszczał do handlu miodu z takimi dodatkami z Brazylii i Meksyku.

Producenci mają 60 dni na wyrażenie opinii o propozycji FDA, zanim ogłosi ostateczne wytyczne. Ale i wtedy nie będą mieć mocy obowiązującej.

Firmy produkujące żywność i inni producenci, którzy dodają do miodu substancje słodzące muszą uprzedzać konsumentów na etykietach swych wyrobów, że są to mieszanki (blend). Jedynie ci, którzy nie dodają cukru, syropu kukurydzianego czy innych słodzików mają prawo do używania nazwy „miód" — uznał FDA w projekcie wytycznych rozesłanych elektronicznie.

Propozycja ma na celu „udzielenie wskazówek zorganizowanemu sektorowi żywnościowemu co do właściwego etykietowania miodu i produktów z miodu, aby zapewnić, że nie będą podrabiane czy fałszywie określane".

Biznes
Rodzina Mulliez pod lupą sędziów śledczych
Biznes
Zły pierwszy kwartał producentów samochodów
Biznes
Szwecja odsyła Putina z kwitkiem; rosyjskie rury zatopione na dnie Bałtyku
Biznes
Apple spółką wartościową? Rekordowe 110 miliardów dolarów na skup akcji
Biznes
Majówka, wakacje to czas złodziejskich żniw. Jak się nie dać okraść
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił