Mimo że I kwartał z reguły jest słabym okresem w gastronomii, w tym roku firmy mogą go zaliczyć do udanych.
– Branża odżywa i złapała wreszcie oddech. W kolejnych miesiącach powinno być jeszcze lepiej. Firmy na pewno zyskają na mistrzostwach – mówi „Rz" Jan Kościuszko, prezes Polskiego Jadła. Jego zdaniem najlepsze perspektywy mają przed sobą fast foody i restauracje przydrożne. – W segmencie premium lokali jest już na rynku za dużo – uważa Kościuszko. Zarządzana przez niego firma pokazała znacznie lepsze wyniki za I kwartał niż rok wcześniej. Zwiększyła sprzedaż i poprawiła wynik netto.
Przedstawiciele branży podkreślają, że w tym roku nie było żadnych jednorazowych zdarzeń, które niekorzystnie odbiłyby się na gastronomii. – Również pogoda okazuje się łaskawa, co w naszym biznesie ma duże znaczenie – mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinksa. ?Dziś spółka opublikuje raport za I kwartał. W grupie od wielu miesięcy trwa restrukturyzacja. Stopniowo przynosi ona pozytywne efekty, ale nie należy się jeszcze spodziewać dobrych wyników. Zapewne jednak firma pokaże wzrost sprzedaży. – Sfinks od wielu kwartałów podnosi obroty i ten trend zachowuje się zgodnie z naszymi oczekiwaniami – potwierdza Cacek.
Udany początek roku miał AmRest prowadzący m.in. restauracje KFC i Pizza Hut. Zysk netto przypadający na akcjonariuszy jednostki dominującej wyniósł 11,5 mln zł. Analitycy spodziewali się 11,1 mln zł. Z kolei zysk netto oczyszczony z jednorazowych transakcji wyniósł 14,9 mln zł. Przychody grupy poszły w górę o 43,6 proc., do 754 mln zł.
– Zyskowność w Europie Środkowo-Wschodniej poprawi się dzięki poczynionym w ostatnim czasie podwyżkom cen i działaniom mającym na celu poprawę efektywności – zapowiada Mark Chandler, członek zarządu AmRestu.