Rośnie sprzedaż ekożywności

Na rynku ekoproduktów nie widać skutków kryzysu. Jej sprzedaż może w tym roku zwiększyć się o 15 – 20 proc.

Publikacja: 11.10.2012 16:43

Rośnie sprzedaż ekożywności

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD Jerzy Dudek

- Certyfikowana żywność ekologiczna, m.in. ze względu na stosunkowo wysoką cenę, nie jest masowa i podlega takim samym trendom, jak produkty luksusowe, odporne na kryzys – mówi Robert Saluda, prezes zakładu mleczarskiego EkoŁukta.

W tym roku jego sprzedaż powinna się zwiększyć o 15 – 20 proc. Podobnej dynamiki na całym rynku spodziewają się też przedstawiciele branży, z którymi rozmawiała „Rz".

Aby wykorzystać rosnące zainteresowanie Polaków ekoproduktami, EkoŁukta zamierza w najbliższych tygodniach rozszerzyć ofertę swoich wyrobów. Dziś jej sprzedaż napędzają głównie twarogi i masło.

Zwiększaniu sprzedaży ekologicznej żywności w Polsce sprzyja też fakt, że rynek ten jest nadal młody. Polacy dopiero od kilku lat nadrabiają zaległości wobec sąsiadów z Zachodu Europy.

- Rynki zachodnie we wczesnej fazie swojego rozwoju rosły po kilkadziesiąt procent rok do roku i trend ten utrzymywał się przez kilkanaście lat – mówi Sylwia Rybicka, prezes spółki Symbio, produkującej m.in. przetwory z ekologicznych owoców.

Kilkanaście lat temu, gdy Symbio rozpoczynało produkcję ekologicznej żywności, większość produktów firmy trafiło za granicę. Kilka lat temu zdecydowała się wejść także na rynek polski. Wzrost popytu na swoje produkty wśród rodzimych konsumentów w Symbio tłumaczą m.in. rosnącą świadomością zalet ekoproduktów.

Z najnowszego badania TNS Opinie zleconego przez Organic Farma Zdrowia wynika, że 30 proc. Polaków kupuje żywność ekologiczną. Z tej grupy 4 proc. robi to stale. Pozostałe 26 proc. zaopatruje  się w ekożywność nieregularnie, ale zapowiada, że chce to robić częściej.

- W Polsce nadal jest spora grupa konsumentów, które nie wie czym jest żywność ekologiczna i co gwarantuje jej certyfikacja. Z drugiej strony osoby, które się nią interesują, wiedzą o niej coraz więcej – zwraca uwagę Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma Zdrowia.

Wiedza Polaków ma się zwiększać m.in. za sprawę kampanii informacyjnych. W ostatnich dniach ruszyła, skoncentrowana głównie na Internecie, akcje resortu rolnictwa. Kosztuje niecały 1 mln zł.

Producenci liczą na to, że kolejne lata będą dla nich równie udane. -  Coraz większa świadomość społeczeństwa dotycząca żywności ekologicznej i jej prozdrowotnego wpływu na życie człowieka jak i jego otoczenie, przełoży się bezpośrednio na wzrost popytu – uważa Rybicka. - W konsekwencji wraz ze wzrostem konsumpcji otworzy się wiele sklepów z żywnością ekologiczną a w sklepach spożywczych i hipermarketach żywność ekologiczna będzie szeroko dostępna. Przełoży się to bezpośrednio na wzrost sprzedaży. Konsumenci będą też poszukiwać bardziej złożonych produktów ekologicznych np.  takich jak dania gotowe.

- Certyfikowana żywność ekologiczna, m.in. ze względu na stosunkowo wysoką cenę, nie jest masowa i podlega takim samym trendom, jak produkty luksusowe, odporne na kryzys – mówi Robert Saluda, prezes zakładu mleczarskiego EkoŁukta.

W tym roku jego sprzedaż powinna się zwiększyć o 15 – 20 proc. Podobnej dynamiki na całym rynku spodziewają się też przedstawiciele branży, z którymi rozmawiała „Rz".

Pozostało 86% artykułu
Biznes
Ministerstwo obrony wyda ponad 100 mln euro na modernizację samolotów transportowych
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
CD Projekt odsłania karty. Wiemy, o czym będzie czwarty „Wiedźmin”
Biznes
Jest porozumienie płacowe w Poczcie Polskiej. Pracownicy dostaną podwyżki
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Rok nowego rządu – sukcesy i porażki w ocenie biznesu
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Umowa na polsko-koreańską fabrykę amunicji rakietowej do końca lipca