- Dzięki przyłączeniu spółdzielni w Chojnicach w perspektywie trzech – pięciu lat zostaniemy największym producentem sera salami w Polsce – mówi „Rz" Monika Żukowska, dyrektor ds. PR i aliansów strategicznych Spółdzielczej Mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego.
Do formalnego połączeniu obu firm ma dojść 1 sierpnia tego roku.
Docelowo chojnicki zakład ma produkować 30 ton sera salami dziennie, prawie cztery razy więcej niż obecnie. Już za dwa lata produkcja ma zwiększyć się do 15 ton.
- Aby osiągnąć zakładane moce produkcyjne, planujemy wydać na inwestycje ok. 20 mln złotych – zapowiada Monika Żukowska.
Zanim do tego dojdzie, Spomlek wyda ok. 1 mln zł na modernizację zakładu, aby – jak tłumaczy Żukowska – wykorzystać bardziej istniejące już dziś możliwości produkcyjne.