Mondelez International (dawniej Kraft Foods) nie podała jak ma smakować nowa, nierozpuszczalna czekolada, ani jak ma wyglądać czy jak się będzie nazywać. Lawrence MacDougall, prezes firmy odpowiedzialny za Europę Wschodnią, Afrykę i Bliski Wschód, powiedział jedynie, że ma być ona odporna na wysokie temperatury i nie będzie roztapiać się nawet w 40 stopniach Celsjusza, Sprzedaż tradycyjnych tabliczek czekolady jest mocno problematyczna na przykład w krajach afrykańskich.

MacDougall powiedział brytyjskim mediom, iż patent zarejestrowano w zeszłym roku, ale prace nad nim trwały od blisko 10 lat. Nowa czekolada ma "już wkrótce" trafić do sprzedaży - ma być przeznaczona głównie na rynek afrykański, gdzie większość handlu odbywa się na rynkach i bazarach, czyli tam gdzie nie ma chłodni i lodówek. Zapewnił też, że czekolada nie będzie droga. Z wypowiedzi prezesa wynika, że nie będzie ona sprzedawana - przynajmniej na razie - w Europie.