Kowty cukrowe znikną do 2017 roku

Kraje unijne i Parlament Europejski zdecydowały, że limity cukrowe znikną od 2017 roku.

Publikacja: 27.06.2013 16:55

Kowty cukrowe znikną do 2017 roku

Foto: Flickr

To dwa lata później niż w projekcie Wspólnej Polityki Rolnej proponowała Komisja Europejska. Jej propozycję popierały m.in. firmy spożywcze, które regulacje unijnego rynku cukru obwiniają o jego zbyt wysokie ceny.

Poprzednia reforma rynku cukru, która weszła w życie ostatecznie w sezonie 2009/2010, przełożyła się na znaczne ograniczenie jego produkcji w Unii Europejskiej. Polska, trzeci producent cukru w UE, w ramach przyznanych kwot może wytworzyć go nieco ponad 1,4 mln ton rocznie. To nie tylko mniej, niż jesteśmy w stanie produkować, ale także o 200 tys. ton poniżej krajowego zapotrzebowania.

Jeszcze przed podjęciem ostatecznej decyzji o uwolnieniu rynku cukru w 2017 roku Centrum im. Adama Smith szacowało, że dzięki likwidacji kwot produkcji cukru w Unii Europejskiej w 2015 r. jego ceny mogłyby spaść o 20 proc. do 2020 r.

- Decyzja o uwolnieniu rynku cukru nie do końca taka, jakiej oczekiwaliśmy. Jest to jednak krok w dobrym kierunku – mówi „Rz" Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. – Pozytywne jest to, że Parlament Europejski i kraje unijne uwzględniły interesy konsumentów i firm spożywczych, a nie tylko producentów cukru – dodaje.

Ci ostatni, z decyzji o uwolnieniu rynku cukru za trzy lata nie są zadowoleni. Chcieli, tak jak polski rząd, utrzymania kwot do 2020 roku.

- Jesteśmy rozczarowani, że ta decyzja polityczna nie uwzględnia w większym stopniu głosu Parlamentu Europejskiego, który dostrzegł sytuacje sektora po jego niedawnej głębokiej reformie i proponował przedłużenie kwotowania do 2020 r. – komentuje Marcin Mucha,  dyrektor Związku Producentów Cukru w Polsce.- Liczymy, że nowe regulacje prawne pozwolą zabezpieczyć uprawę buraka cukrowego oraz produkcje cukru na optymalnym poziomie zarówno w najbliższych latach, jak i po zniesieniu kwot – dodaje.

Dla „Rzeczpospolitej"

Łukasz Chmielewski z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA)

Zniesienie kwotowania produkcji może skutkować dalszą koncentracją upraw buraków cukrowych i produkcji cukru w UE. Brak limitów produkcyjnych powinien skutkować wzrostem produkcji i spadkiem cen, ale gwarancji nie ma, bo potencjalne spadki w mniej wydajnych rejonach UE nie muszą zostać zrekompensowane potencjalnymi wzrostami w bardziej wydajnych rejonach. Jednym z efektów może być także większa zmienność cen, na co wpływ będzie mieć także popyt i import. Koncentracja może też oznaczać mniejszą konkurencję i w efekcie może pozwalać na prowadzenie polityki cenowej, która nie musi być korzystna dla konsumenta.

To dwa lata później niż w projekcie Wspólnej Polityki Rolnej proponowała Komisja Europejska. Jej propozycję popierały m.in. firmy spożywcze, które regulacje unijnego rynku cukru obwiniają o jego zbyt wysokie ceny.

Poprzednia reforma rynku cukru, która weszła w życie ostatecznie w sezonie 2009/2010, przełożyła się na znaczne ograniczenie jego produkcji w Unii Europejskiej. Polska, trzeci producent cukru w UE, w ramach przyznanych kwot może wytworzyć go nieco ponad 1,4 mln ton rocznie. To nie tylko mniej, niż jesteśmy w stanie produkować, ale także o 200 tys. ton poniżej krajowego zapotrzebowania.

Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Polski rynek akcji – optymistyczne prognozy na 2025 rok
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Eksport polskiego uzbrojenia ma być prostszy
Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Czy Polacy przestają przejmować się klimatem?
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Biznes
Zygmunt Solorz wydał oświadczenie. Zgaduje, dlaczego jego dzieci mogą być nerwowe