fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Styl życia

Nie tylko sushi

„W Azji spożywany posiłek nie jest dodatkiem do spotkania towarzyskiego, ale znaczącym jego elementem”, pisze autorka tej fascynującej książki.
Nie zawiera ona przepisów, choć sporo tu zdjęć potraw, składników, sklepów spożywczych, kucharzy i ludzi z pałeczkami w dłoni. A jednak lektura książki może się okazać bardziej przydatna niż najlepiej nawet ilustrowany tom z przepisami. To przewodnik po obyczajach, historii i kulturze żywieniowej, jaka w Japonii wykształciła się przed wiekami i w zasadzie nie uległa wielkim zmianom. Nie oznacza to, że Japończycy byli niechętni nowościom – w erze Meiji (1868 – 1912) otwarto porty dla statków amerykańskich, poprawiono stosunki z Holendrami, wrócono do władzy cesarskiej. Hasła tej ery to modernizacja i westernizacja; dzięki nim do tradycyjnej diety japońskiej wszedł chleb i mięso. W sprzedaży pojawiło się piwo.
Autorka prowadzi nas przez dzieje Japonii, czasy jej hermetycznego zamknięcia na resztę świata i stopniowego wychodzenia z izolacji. Opisuje zasady zachowania przy stole, kuchnie regionalne, składniki potraw, ich typy i techniki ich przygotowania. Nie zabrakło części poświęconej herbacie, deserom, nawet szkolnym posiłkom. Jest też tu słownik terminów z zasadami wymowy.
Tradycje kulinarne Japonii Hanami, Warszawa 2006
Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA