fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Praca

Zawód kucharza w opinii Polaków

Magda Gessler i jej bijące rekordy popularności "Kuchenne Rewolucje"
Fotorzepa, Krzysztof Lokaj klok Krzysztof Lokaj
Mistrzowie kuchni są dziś jednymi z najbardziej poszukiwanych fachowców. Kucharz to w oczach Polaków zawód atrakcyjny, dobrze płatny, dający możliwości rozwoju - wynika z raportu „Zawód kucharza w oczach Polaków"
Polacy postrzegają zawód kucharza jako atrakcyjny (73 proc.), dający szerokie możliwości rozwoju zawodowego i podwyższania swoich kwalifikacji (72 proc.). Dla 16 proc. Polaków praca w charakterze kucharza jest gwarancją wysokiego wynagrodzenia – wynika z badań opinii publicznej, przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie MAKRO Cash & Carry. Kucharz to obok murarza, cieśli i zbrojarza jeden z najbardziej deficytowych zawodów w Polsce.
Eksperci branży HR podkreślają, że w znalezieniu pracy coraz większą rolę odgrywa dziś nie wyższe wykształcenie, a praktyczne umiejętności przyszłych pracowników i chęć ciągłego rozwijania się i kształcenia.
- Ważne jest, aby jeszcze w czasie pobierania nauki młodzi ludzie dbali o odpowiednie kwalifikacje. Na rynku występuje duże zapotrzebowanie na fachowców, którzy posiadają udokumentowane doświadczenie zawodowe. Warto, aby przyszli pracownicy brali udział w dodatkowych szkoleniach, konkursach lub olimpiadach, które dodatkowo będą świadczyć o ich aktywności i chęci zdobywania nowej wiedzy – przekonuje Tomasz Hanczarek z Work Service.
O tym, że podnoszenie kwalifikacji zawodowych opłaca się, przekonał się Michał Szcześniak, uczestnik dwóch edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces", skierowanego do uczniów szkół o profilu gastronomiczno–hotelarskim.
- Pierwsza edycja "Zgotuj sobie sukces" była dla mnie lekcją, która pozwoliła sprawdzić poziom moich umiejętności. Ocena jury, składającego się z uznanych autorytetów sztuki kulinarnej, pokazała, nad czym muszę jeszcze popracować. Na efekty nie trzeba było długo czekać. W kolejnej, zeszłorocznej edycji konkursu wraz z kolegą zdobyliśmy główną nagrodę – mówi Michał Szcześniak. Udział w konkursach gastronomicznych to przede wszystkim szansa sprawdzenia się i zaplanowania własnego rozwoju - mówi Michał.
Źródło: ekonomia24
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA