fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Styl 篡cia

Ciep這 p造nie od środka

Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski
Naturalnie uciekamy przed zimnem. Nadmierne wych這dzenie organizmu sprzyja obni瞠niu odpornoci i os豉bieniu - a co za tym idzie - zwi瘯szonej podatnoci na wirusy i bakterie. O dobrej formie naszego organizmu podczas zimowych miesi璚y, w znacznym stopniu decyduje spos鏏 od篡wienia.
Zim wi瘯szo z nas przyznaje, 瞠 ma wi瘯szy apetyt ni w pozosta造ch porach roku. I cho w naszej szerokoci geograficznej nie zmagamy si z siarczystymi mrozami i nie przebywamy na dworze przez d逝gie godziny, nasz organizm o tej porze roku pracuje inaczej.
- Pierwsza ró積ica to wolniejszy metabolizm. Co ju samo w sobie niekorzystnie wp造wa na spalanie kalorii. Druga to naturalnie zwi瘯szone zapotrzebowanie energetyczne. Mimo 篡cia w ogrzanych pomieszczeniach i samochodach, zim wydatek energetyczny jest naturalnie wi瘯szy. W ten sposób organizm sam zabezpiecza si przed zbyt wysokimi stratami energii - wyjania Alicja Kali雟ka, dietetyk, doradca 篡wieniowy oraz dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint.
Naturalne jest tak瞠 zimowe "wahni璚ie" wagi. Zgodnie z normami dietetycznymi, do przyj璚ia jest wzrost wagi w tym czasie o ok. dwa- trzy kilogramy. Jednak gdy przyb璠zie pi耩 dodatkowych kilogramów mo瞠my ju mówi o tyciu.
Zdaniem dietetyków, zima wcale nie musi oznacza zmiany rozmiaru o jeden, a nawet dwa wzwy. Przemylana i uporz鉅kowana dieta pozwoli utrzyma w豉ciw wag, a by mo瞠 pozwoli pozby si zmagazynowanych "nadwy瞠k".
- Wed逝g mnie najlepiej chudnie si w豉nie zim. Dlatego, 瞠 jest to czas, który wymaga od nas zaanga穎wania w przygotowywaniu dietetycznych posi趾ów a tak瞠 daje w perspektywie bardzo atrakcyjny cel - wymarzon figur na wakacje - mówi Alicja Kali雟ka z SetPoint.
 
 
Nie bez przyczyny po zjedzeniu niektórych pokarmów odczuwamy zimno, dreszcze i wcale nie czujemy si najedzeni. Kiedy s逝pek rt璚i spada poni瞠j zera, w naturalny sposób, wi瘯szo z nas traci apetyt na sa豉tki, zimne przek零ki.
- Rzeczywicie prawd jest, 瞠 wszystkie pokarmy, które s ch這dne i które nasz organizm musi podgrza do temperatury naszego cia豉, powoduj uczucie wych這dzenia. Zim jest ono bardziej odczuwalne. Do takich pokarmów nale蕨 wszystkie sa豉ty, produkty gotowe, po które si璕amy prosto z lodówki jak np. jogurty i serki - wyjania Alicja Kali雟ka z SetPoint.
Zim potrzebujemy ciep貫go, gotowanego, syc鉍ego jedzenia. Takie okrelenie posi趾u kojarzy si z wysoce kaloryczn diet, która zapewne jeszcze szybciej prze這篡 si na dodatkowe kilogramy. Tymczasem wcale nie chodzi tu o t逝ste mi瘰a, góry okraszonych ziemniaków czy polane mas貫m pierogi...
Równie syc鉍e i rozgrzewaj鉍e, a o wiele zdrowsze s kremowe zupy z warzyw, warzywa duszone, karmelizowane, grillowane. Z dodatkiem chudej ryby lub mi瘰a o niewielkiej zawartoci t逝szczu. Ciep這 na d逝瞠j pozwol zachowa produkty bogate w dobre t逝szcze, jak np. ryby. Tak瞠 gor鉍e, rozgrzewaj鉍e zupy, gotowane na naturalnych wywarach, z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.Wród pokarmów, które sprzyjaj ogrzaniu organizmu zim, nale蕨 te przygotowane na bazie soi, soczewicy, orzechów, a tak瞠 innych rolin str鉍zkowych.
W豉ciwoci rozgrzewaj鉍e, ale tak瞠 pozwalaj鉍e na d逝瞠j utrzyma uczucie przyjemnego ciep豉 i sytoci, maj tak瞠 ró積ego rodzaju kasze. Jedzone same, z warzywami, jako dodatek do mi瘰 - maj szereg cennych w豉ciwoci: uzupe軟iaj niedobory witamin, które wyst瘼uj w czasie zimowych miesi璚y, zapewniaj na d逝瞠j uczucie sytoci, chroni鉍 nas przed ci鉚造ch dojadaniem, a tak瞠 rozgrzewaj organizm - zabezpieczaj鉍 go przed spadkiem odpornoci.
 
 
Obok naturalnego spowolnienia metabolizmu, za nagromadzenie tkanki t逝szczowej odpowiada gównie z豉 i chaotyczna dieta ale tak瞠 brak ruchu.
- Gówny zimowy grzech Polaków to... kompletny brak ruchu. To tak瞠, w znacz鉍ej czci, przyczyna tycia o tej porze roku. Tyjemy, cho jemy nawet tyle samo co w innych porach roku. Tyle, 瞠 przez wi瘯szo cieplejszych dni korzystamy z rowerów, rolek, spacerów - podkrela dietetyk.
Idealnym rozwi頊aniem jest zatem w章czenie aktywnoci fizycznej do planu dnia - nawet jeli b璠zie to spacer z psem, dotarcie do pracy po schodach, basen lub aerobik. Dieta, ruch ale tak瞠 regularno - to wszystko potrzebne jest by przetrwa zim w dobrej formie.
Organizm, bez wzgl璠u na wiek, najlepiej funkcjonuje wówczas, kiedy dostarczamy mu energii o sta造ch porach. Po ka盥ym posi趾u mamy do czynienia z podnoszeniem si temperatury naszego cia豉, nazywa si to fachowo - termogeneza indukowana po篡wieniem. Dlatego jedz鉍 regularnie mamy szanse na utrzymanie ciep豉 na d逝瞠j - wyjania Alicja Kali雟ka. Jak podkrela, dieta - tak瞠 ta zimowa - to równie p造ny. Fakt, 瞠 jest zimno nie oznacza, 瞠 potrzebujemy mniej ni zalecane 1.5- 2 litry p造nów dziennie. Nie musi to by oczywicie woda, za to doskona貫 na t por s herbatki zio這we, owocowe, a tak瞠 napoje przygotowane na bazie miodu, cytryny i rozgrzewaj鉍ych przypraw takich jak godziki, imbir, cynamon.
 
 
KREM MARCHWIOWO-POMIDOROWY Z IMBIREM
3/4 kg marchwi
1.5 l bulionu warzywnego
2 du瞠 cebule
3 z鉉ki czosnku
przecier pomidorowy - ok. 3 pe軟e 造磬i
3 造磬i mas豉
kurkuma, imbir, sól, pieprz, s這dka papryka
2 造磬i br頊owego cukru
200 ml mietany 22 proc.
Mas這 rozpuci w garnku. Przesma篡 na nim cebul z czosnkiem, doda pokrojon na kawa趾i marchew i przyprawy. Dusi pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie warzywa nale篡 podla bulionem, doda przecier, dobrze wymiesza. Gdy ca這 si zagotuje - doda mietan i gotowa jeszcze ok. 20 minut.
Na koniec zmiksowa.
ZIMOWE HERBATY
Ka盥a herbata nabiera rozgrzewaj鉍ego charakteru jeli doda si do niej:2-3 godziki (mo積a je lekko rozbi), szczypt cynamonu, cytryn, kawa趾i wie穎 krojonej pomara鎍zy (razem ze skórk), sok malinowy lub 簑rawinowy.
r鏚這: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA