Kawa to jeden z najpopularniejszych stymulantów na świecie. Dodaje energii i pobudza organizm do działania. Już kilka minut po przeniknięciu kofeiny do krwi ciśnienie i tętno wzrastają, poprawia się koncentracja.
Jest również wiele badań wskazujących na zdrowotne zalety picia kawy.
Od dawna kawa jest przedmiotem zainteresowania naukowców ze względu na zawartość w niej przeciwutleniaczy i związków fenolowych, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu nowotworom. Najnowsze dane sugerują na przykład, że picie arabiki może hamować rozwój raka prostaty. Wcześniejsze badania wykazały, że picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca, choroba Parkinsona, a także nowotworu wątroby czy jelita grubego.
Kawa może też przyspieszać nieco spalanie tkanki tłuszczowej – nie bez powodu kofeina jest składnikiem suplementów i kosmetyków, które mają ułatwiać odchudzanie
Kawa tak, ale nie na czczo
Mimo że picie kawy ma liczne zalety, to – jak pisze Onet – sięganie po nią tuż po przebudzeniu, na czczo, nie jest dobrym pomysłem . Naturalnym składnikiem odpowiedzialnym za aktywność człowieka o poranku jest kortyzol – hormon stresu. Tuż po przebudzeniu jego stężenie w organizmie jest wysokie. Wypicie kawy w tej sytuacji dodatkowo nas nie pobudzi, co więcej, już po godzinie możemy odczuć spory spadek energii.
Wadą picia kawy na czczo jest również to, że bardzo pobudza apetyt, przez co możemy zjadać większe porcje niż potrzebujemy. Ponadto narażamy się na zwiększenie kwasoty żołądka, a to z kolei może skończyć się zgagą lub niestrawnością.