Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), bo taka jest prawdziwa nazwa swojskiej rzeżuchy, należy do rodziny kapustowatych (krzyżowych). Jak wiele roślin z tej grupy, jest bogatym źródłem witamin - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K – zawiera jej wyjątkowo dużo, oraz mikro- i makroelementów: żelaza, wapnia, cynku, manganu, jodu i chromu.
1. Wspomaga układ krążenia
Rzeżucha jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które chronią komórki ciała przed skutkami stresu oksydacyjnego. Wiele badań dowiodło, że dieta obfitująca w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Przyczyniają się też do tego witaminy C i E. Pierwsza obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomagając blokowanie jego syntezy i usprawniając jego metabolizm. Witamina E natomiast wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni płytki krwi przed zlepianiem, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Regularne jedzenie rzeżuchy można polecić też osobom mającym słabą krzepliwość krwi, ponieważ zawiera ona rekordową ilość witaminy K.
2. Jest dobra dla kości
Ze względu na zawartość wapnia, magnezu, manganu i przede wszystkim witaminy K, rzeżucha jest zalecana osobom chorym na osteoporozę. Składniki te są kluczowe dla mineralizacji kości i ich regeneracji po złamaniach. Warto wiedzieć, że do najważniejszych zadań witaminy K, obok dbania o prawidłową krzepliwość krwi, należy zapewnienie prawidłowego przyswajania wapnia przez organizm.