fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Zdrowie

5 powodów, by jeść rzeżuchę nie tylko w Wielkanoc

Rzeżucha jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które chronią komórki ciała przed skutkami stresu oksydacyjnego.
Soczyście zielona rzeżucha jest zwykle ozdobą wielkanocnego stołu, niekiedy dodatkiem do świątecznej sałatki. Tymczasem warto pamiętać o niej cały rok, bo to bomba witamin i mikroelementów znacznie lepiej przyswajalnych niż te z suplementów diety.

Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), bo taka jest prawdziwa nazwa swojskiej rzeżuchy, należy do rodziny kapustowatych (krzyżowych). Jak wiele roślin z tej grupy, jest bogatym źródłem witamin - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K – zawiera jej wyjątkowo dużo, oraz mikro- i makroelementów: żelaza, wapnia, cynku, manganu, jodu i chromu.

1. Wspomaga układ krążenia

Rzeżucha jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które chronią komórki ciała przed skutkami stresu oksydacyjnego. Wiele badań dowiodło, że dieta obfitująca w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Przyczyniają się też do tego witaminy C i E.  Pierwsza  obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomagając blokowanie jego syntezy i usprawniając jego metabolizm. Witamina E natomiast wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni płytki krwi przed zlepianiem, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Regularne jedzenie rzeżuchy można polecić też osobom mającym słabą krzepliwość krwi, ponieważ zawiera ona rekordową ilość witaminy K.

2. Jest dobra dla kości

Ze względu na zawartość wapnia, magnezu, manganu  i przede wszystkim witaminy K, rzeżucha jest zalecana osobom chorym na osteoporozę. Składniki te są kluczowe dla mineralizacji kości i ich regeneracji po złamaniach. Warto wiedzieć, że do najważniejszych zadań witaminy K, obok dbania o prawidłową krzepliwość krwi, należy zapewnienie prawidłowego przyswajania wapnia przez organizm.

3. Poprawia wygląd skóry i włosów

Przeciwutleniacze obecne w rzeżusze (witamina A, C, witamina E – najsilniejszy witaminowy antyoksydant) chronią skórę, przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi powodującymi przedwczesne starzenie się. Zawarty w rzeżusze glikozyd izosiarkocyjanowy wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu. Zarówno spożywanie rzeżuchy, jak też wcieranie w skórę głowy jej soku, poprawi jakość włosów. Sok z rzeżuchy wykazuje również właściwości wybielające. Rozjaśnia piegi i brązowe plamy starcze. Łagodzi także problemy skóry trądzikowej.

4. Chroni wzrok

Obecne w rzeżusze barwniki roślinne luteina i zeaksantyna – jedyne karotenoidy występujące w siatkówce i soczewce oka – chronią oczy przed promieniowaniem UV oraz uczestniczą w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej. Schorzenie to jest główną przyczyną postępujących wraz z wiekiem problemów z widzeniem.

5. Ma oryginalny smak

Ze względu na charakterystyczny ostry lekko gorzkawy smak, który zawdzięcza zawartości olejków eterycznych oraz siarce, rzeżucha jest doskonałym dodatkiem do kanapek, surówek i sałatek. Idealnie komponuje się z różnymi pastami: twarogową, jajeczną, rybną. Rzeżucha może być również dodawana do zup i sosów (do gotowej potrawy, by nie tracić witamin w gotowaniu). Pobudza apetyt i wspomaga trawienie. Warto więc rzeżuchą poprawiać apetyt niejadków.

Źródło: rp.pl, Onet
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA