Reklama
Rozwiń

5 powodów, by jeść rzeżuchę nie tylko w Wielkanoc

Soczyście zielona rzeżucha jest zwykle ozdobą wielkanocnego stołu, niekiedy dodatkiem do świątecznej sałatki. Tymczasem warto pamiętać o niej cały rok, bo to bomba witamin i mikroelementów znacznie lepiej przyswajalnych niż te z suplementów diety.

Publikacja: 18.04.2019 18:47

Rzeżucha jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które chronią komórki ciała przed skutk

Rzeżucha jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, substancji, które chronią komórki ciała przed skutkami stresu oksydacyjnego.

Foto: 49537495

Pieprzyca siewna (Lepidium sativum), bo taka jest prawdziwa nazwa swojskiej rzeżuchy, należy do rodziny kapustowatych (krzyżowych). Jak wiele roślin z tej grupy, jest bogatym źródłem witamin - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K – zawiera jej wyjątkowo dużo, oraz mikro- i makroelementów: żelaza, wapnia, cynku, manganu, jodu i chromu.

1. Wspomaga układ krążenia

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne