fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Telewizja

Tarta z dżemem i babka z szynką

materiały prasowe
Bez drożdży nie ma Świąt Wielkanocnych. Tak przynajmniej wynika z przeglądu tradycyjnych ciast pieczonych w Europie.

Wiele z tych smakołyków przygotowywanych jest tylko raz w roku na te właśnie święta. Wymyślne wypieki w różnych kształtach mają często kształt symboli wiosny i religii. Na północy Niemiec piecze się wielkanocne chlebki drożdżowe z mąki pszennej zwane Osterpudel, z soczystymi rodzynkami, posypywane siekanymi migdałami i kryształkami cukru. Upieczone, zazwyczaj smaruje się masłem i dżemem. Chlebki te można jeść do kawy już tydzień przed Wielkanocą, choć dawniej spożywano je dopiero w czasie świąt. 

 

W szwajcarskim Bernie zgodnie z ewangelickim zwyczajem piecze się Osterfladen – rodzaj wyrafinowanej tarty, w której kruche ciasto smaruje się dżemem morelowym, posypując potem rodzynkami. Następnie kładzie się masę z ryżu i migdałów zmieszaną z ubitymi białkami. No, a potem trzeba całość ostrożnie piec w niezbyt wysokiej temperaturze. Na wierzchu przybranie z cukru pudru i szablonu wielkanocnego zajączka.

Austriacki film odsłania także tajemnice chleba drożdżowego z winem i smalcem ze Styrii, karynckiej babki wielkanocnej spożywanej z szynką, słoweńskiego wielowarstwowego ciasta z jasnego i ciemnego biszkoptu zwanego potratna potica, a także strudla z twarogiem i świeżym estragonem. Z kolei pikantny tort wielkanocny z karczochami czyli liguryjska torta pasqualina może mieć nawet 33 warstwy, każda symbolizuje rok życia Chrystusa.

Autorzy dokumentu dotarli także do polskiego Tarnowa. Za typowe polskie ciasto wielkanocne wskazują babkę wielkanocną z rzadkiego ciasta i oleju wlewaną do formy z kamionki smarowanej masłem.

Recepturę tych wszystkich pyszności ukształtowały setki lat tradycji, a  wszystkie one nie są produkowane masowo, ale ręcznie, stanowiąc także znak firmowy lokalnych cukierników. 

Wprawdzie widzowie nie poznają szczegółów receptur, ale można dość dokładnie przyjrzeć się procesowi wytwarzania wielkanocnych smakołyków. Całość uzupełniają krótkie wizytówki odwiedzanych przez ekipę filmową miejsc, a także objaśnienia dotyczące religijnych różnic między katolikami i ewangelikami.

Premiera austriackiego dokumentu „Wielkanocne wypieki w Europie” w piątek 19 kwietnia w TVP 1 o godz. 17.30.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA