Reklama

KONKURS: Wygraj "Żółty Przewodnik" Gault & Millau

Bez obaw, to nie będzie kolejna apoteoza Wigilii.

Aktualizacja: 18.12.2015 11:01 Publikacja: 17.12.2015 20:03

 Większość z nas już przeżyła przynajmniej jedną kolację wigilijną w tym roku, a rekordziści zaliczyli ich ponad pół tuzina. Po takim maratonie trudno zachwycać się śledziem, grzybową i kapustą z grochem w przeddzień prawdziwych świąt w gronie najbliższych.

Dla odświeżenia palety natomiast podzielę się zachwytem nad pewną niezwykłą kolacją, którą miałam przyjemność zjeść kilka dni temu w niebanalnym towarzystwie w hali Stoczni Gdańskiej. Ascetyczny temat wieczoru, wsparty surową scenerią, stanął na przekór migającym wokół kolorowym światełkom. Tym mocniej odcisnął się w wyobraźni uczestników. Inspiracją był bowiem jadłospis stoczniowców przełomu lat 70. i 80. Pomysłodawcą i realizatorem wydarzenia jest jeden z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia, Adrian Klonowski, zdobywca tytułu Młody Talent 2016 Gault & Millau. Na co dzień szefuje w gdańskiej restauracji Metamorfoza, gdzie serwuje kuchnię nowoczesną, kreatywną i wyrafinowaną.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kultura
Córka lidera Queen: filmowy szlagier „Bohemian Rhapsody" pełen fałszów o Mercurym
Kultura
Ekskluzywna sztuka w Hotelu Warszawa i szalone aranżacje
Kultura
„Cesarzowa Piotra”: Kristina Sabaliauskaitė o przemocy i ciele kobiety w Rosji
plakat
Andrzej Pągowski: Trzeba być wielkim miłośnikiem filmu, żeby strzelić sobie tatuaż z plakatem do „Misia”
Patronat Rzeczpospolitej
Warszawa Singera – święto kultury żydowskiej już za chwilę
Reklama
Reklama