deser 22 zł
Lechalet
Szefowie kuchni Paolo i Roberto Graffi
Restaurację założyło polsko-włoskie małżeństwo Haliny i Roberto, niedawno do zespołu dołączył ich syn Paolo. Zdaniem znajomych: gotują razem i kłócą się ze sobą. Efekt? Fenomenalny!
Stolików w Lechalet jest niewiele, za to każdy duży i wygodny. W karcie klasyczne specjały cucina italiana – od pizzy z prawdziwego pieca, przez aromatyczne makarony, do wyjątkowych dań mięsnych. Pizza jest cieniutka i chrupiąca, udekorowana smakowitymi dodatkami bez żadnych dodatkowych sosów. Właśnie tak, jak podaje się ją w najlepszych włoskich pizzeriach. Za to do makaronów sosy są, i to osobiście komponowane oraz wykonane przez duet Roberto–Paolo. Polecamy tagliatelle al ragu, czyli z sosem zwyczajowo nazywanym bolognese.
Prawdziwą bombą są dania z wołowiny. Mięso z lokalnych hodowli szefowie kuchni poddają na miejscu dojrzewaniu i serwują np. w postaci carpaccio czy tagliaty. Połączenie tej wołowiny ze świeżo startym parmezanem i oliwą truflową na długo pozostanie w pamięci. Uwaga! Właściciele stosują klauzulę sumienia i steki/tagliatę podają wyłącznie krwiste lub ostatecznie półkrwiste.
PSST! Na specjalne życzenie szefowa zaserwuje do deseru rzadko u nas spotykane vin santo, słodkie wino z podsuszanych winogron. Rewelacja!
11/20
Włoska/Swobodna
ul. Sądelska 86 B 34-531 Murzasichle
tel. 18 208 43 82
www.lechalet.pl
Czynne pon. 12.00–21.00 czw.–niedz. 12.00–21.00
Płatność kartą Visa MC
Średnie ceny
przystawka 26 zł
danie główne 47 zł
deser 15 zł
Chata Wędrowca
Szef kuchni Robert Żechowski
Chata Wędrowca to miejsce stworzone przez Ewę i Roberta Żechowskich – połączenie karczmy i pijalni piwa.
W ofercie pijalni dominują piwa czeskie i słowackie. Z nalewaka dostaniemy m.in. Staropramen, Šariš, Šariš Tmavý, Velkopopovický Kozel. Są też piwa w butelkach z dużych browarów oraz, sezonowo, z małych czeskich. Z piw polskich dostępne są Koźlak i Żywe z browaru Amber, Piwo na Miodzie Gryczanym z browaru Jabłonowo oraz piwa rzemieślnicze z bieszczadzkiego browaru Ursa Maior. Jest także cydr Ignaców i lemoniada własnej roboty.
Kuchnię prowadzi właściciel – wraz z Barbarą Stachoń i Krzysztofem Lachem. W menu bogactwo naleśników, jagnięcina i pieczony pstrąg. Naleśnik Gigant z Jagodami certyfikowany jako Bieszczadzki Produkt Lokalny przypomina wielki chrupiący racuch – i jest pyszny. Tuż przy parkingu czeka stragan państwa Ablewskich, którzy pod marką Bieszczadzkie Smaki oferują „śpiewany chleb" wypiekany przez nich w Smolniku nieopodal Komańczy, w starej chyży (chacie łemkowskiej), w której mieszkają. Gospodyni, szykując ten ciemny chleb z ziarnami na zakwasie, cały czas coś nuci – stąd chleb jest śpiewany. Poza nim na straganie kupimy czosnek niedźwiedzi, soki i syropy ziołowe.
PSST! Chata ma miejsca noclegowe w kilku pokojach, ale rezerwować je trzeba z dużym wyprzedzeniem.
12,5/20
Regionalna/Swobodna Wetlina 113 38-608 Wetlina
tel. 500 225 533
www.chatawedrowca.pl
Czynne codziennie V–VI 13.00–21.00 VII–VIII 11.00–21.00 IX–X 13.00–21.00
Płatność kartą Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 16 zł
danie główne 25 zł
deser 13 zł
Malika
Szefowa kuchni Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Właścicielka restauracji i szefowa kuchni pochodzi z Algierii. Swą sławę zawdzięcza nie tylko dobrej kuchni, którą tworzy, ale i udziałowi w popularnych programach telewizyjnych, Gotuj o wszystko oraz Top Chef.
Niewielki lokal znajduje się przy ulicy Świętojańskiej, w samym centrum Gdyni. Zarówno jego wygląd zewnętrzny, jak i wnętrze odpowiadają charakterowi potraw pochodzących z Maghrebu. Uwagę zwracają „etniczne”, bogate kolorystycznie zdjęcia na ścianach.
Jako się rzekło, w Malice króluje kuchnia Maghrebu, czyli Afryki Północnej. Dania mają wyraziste i często nietypowe dla nas smaki, są bogate w przyprawy, kolorowe i bardzo aromatyczne. Warto spróbować charakterystycznych dla tego regionu potraw jednogarnkowych: tadżinu (np. z policzków wołowych, pieczarek i oliwek, z rozmarynem, tymiankiem i kawą) oraz kuskusu z rozmaitymi dodatkami (kurczakiem, szafranem i migdałami), a także różnorodnych w smaku wielobarwnych past, podawanych z płaskimi chlebkami. Po posiłku można wypić kawę z kardamonem parzoną po arabsku w tradycyjnym tygielku. Oferta win jest skromna, ale trunki są dobrze dopasowane do potraw.
PSST! Na miejscu działa sklepik z przyprawami. Można też zapisać się na warsztaty kulinarne.
11/20
Marokańska/Rodzinna
ul. Świętojańska 69 B
81-389 Gdynia
tel. 58 352 00 08
www.restauracjamalika.pl
Czynne
codziennie 12.00–22.00
Płatność kartą
Visa MC AmEx
Średnie ceny
przystawka 20 zł
danie główne 45 zł
deser 17 zł