Reklama

Jak uchronić jedzenie przed wyrzuceniem do śmieci

Mimo braku ustawy, sieci handlowe same oddają niesprzedaną żywność. Ten gest poprawia ich wizerunek.

Publikacja: 04.01.2018 18:35

Jak uchronić jedzenie przed wyrzuceniem do śmieci

Foto: Stock Adobe

W Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie, czyli 235 kg na mieszkańca. Tak mówią szacunki sprzed około dziesięciu lat. – Od tamtego czasu nastąpił postęp technologiczny, szczególnie w obszarze produkcji. Można się spodziewać, że ten sektor ograniczył marnowanie jedzenia – mówi Marek Borowski, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. Dodaje, że obecnie około 50 proc. marnują osoby indywidualne. Na kolejnych miejscach są produkcja, przetwórstwo i dystrybucja.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Społeczeństwo
Czapka Kamila Majchrzaka. Miliard odsłon nagrania z kompromitacją biznesmena
Społeczeństwo
Ilu nauczycieli brakuje w Warszawie? Które specjalizacje przodują na liście wakatów?
Społeczeństwo
Sondaż: Obowiązkowe prace domowe powinny wrócić? Jednoznaczna opinia Polaków
Społeczeństwo
Niezależne księgarnie zapraszają we wrześniu
Reklama
Reklama