Prokurator Franziska Steiner przekazała, że producent serów z szwajcarskiego kantonu Schwyz jest odpowiedzialny za zachorowanie 34 osoby, od 2018 roku. Wszyscy spożywali sery zawierające ten sam szczep listerii. Według pozwu, wniesionego przeciwko mężczyźnie, „zmarło 10 z 34 chorych osób”.

Prokuratura współpracowała z policją w celu zbadania, czy można pociągnąć producenta do odpowiedzialności karnej za zachorowania - powiedziała Steiner, dodając, że mleczarnia została zamknięta.

Podejrzany jest oskarżony o zabójstwo z powodu zaniedbania, spowodowanie obrażeń ciała i naruszenie szwajcarskich przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności - podała agencja ATS.

Listeria w środowisku naturalnym występuje powszechnie - w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u dziko żyjących i hodowlanych zwierząt. Skażenie żywności najczęściej dotyczy: surowych jarzyn i owoców, niepasteryzowanych produktów mlecznych (mleko, sery, lody), surowego, gotowanego i mrożonego drobiu i mięsa, surowych i wędzonych ryb.

Spożycie takich produktów może wywołać listeriozę, chorobę, która jest groźna przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Objawy zakażenia to wysoka gorączka, bóle stawów i mięśni, wymioty, biegunka, drgawki, czasowa utrata przytomności.