Przemysł spożywczy

Szwajcaria nie może dotować eksportu czekolady

Bloomberg
Od przyszłego roku szwajcarska czekolada eksportowa nie będzie już dotowana z budżetu.

Rząd w Bernie musi podporządkować się decyzji Światowej Organizacji Handlu. Do końca 2018 roku tzw. Schoggi-Gesetz musi zostać zniesiony.

Szwajcarskie władze nie zamierzają się jednak poddawać i chcą nadal wspierać producentów czekolady - jednego ze sztandarowych produktów eksportowych - i będą pomagać producentom w zakupach tańszych składników oraz mleka do produkcji czekolady.

- Jeśli wszystko pójdzie tak jak zakładamy, to ceny czekolady szwajcarskiej za granicą nie wzrosną - zapewnia Urs Furrer, prezes szwajcarskiego związku branżowego producentów czekolady Chocosuisse.

Szwajcaria chroni swoje rolnictwo

Szwajcaria intensywnie chroni rodzimy rynek rolny, utrzymując wysokie cła na import takich towarów spożywczych jak mleko czy zboża. Ceny na te produkty są w Szwajcarii średnia dwa razy wyższe niż w krajach ościennych.

Aby eksport czekolady wciąż był opłacalny rząd w Bernie dotował producentów-eksporterów czekolady oraz innych słodyczy około 95 mln franków rocznie. WTO zabroniła tych praktyk, uznając je za niezgodnie z zasadami wolnego handlu.

Rząd w Bernie zapowiedział, ze dostosuje się do zaleceń WTO a także pozwoli producentom słodyczy importować niezbędne składniki bez cła. Jednocześnie krajowi producenci i farmerzy otrzymają wsparcie finansowe, by mogli obniżyć ceny na własną produkcję rolną.

Źródło: rp.pl

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL