Kobiece mleko nie tylko dla dzieci. Koncerny mają nowy hit biznesowy

Kobiece mleko nie jest już tylko i wyłącznie dla dzieci. Koncerny spożywcze odkryły prozdrowotne zalety kobiecego mleka.

Aktualizacja: 12.04.2019 21:42 Publikacja: 12.04.2019 17:34

Kobiece mleko nie tylko dla dzieci. Koncerny mają nowy hit biznesowy

Foto: Adobe Stock

Najnowsze badania sugerują, że jeden składnik ludzkiego mleka może zapewnić korzyści zdrowotne zarówno dorosłym, jak i niemowlętom - informuje Bloomberg.

Światowe giganty chemiczne jak DowDuPont i BASF inwestują miliony w zwiększenie produkcji cukru znajdującego się naturalnie w mleku matki. Twórcy preparatów dla niemowląt, tacy jak Nestle, nie nadążają z produkcją wystarczającej ilości syntetycznego oligosacharydu - cukru, który nie ulega strawieniu. Rola oligosacharydów polega na odżywianiu flory bakteryjnej w układzie pokarmowym dziecka.

- Dlatego też dzieci karmione piersią lepiej się rozwijają niż karmione mieszanką - uważa Rachael Buck, która prowadzi badania nad oligosacharydami w Abbott Laboratories, producencie mieszanek specjalnych Similac.

Oligosacharydy wzmacniają układ odpornościowy dzieci, pomagając zwalczać infekcje i stany zapalne, wspomagając rozwój mózgu.

Koncerny doszły do wniosku, że te korzyści zdrowotne można przełożyć na nowych klientów i nowy potencjalny rynek: dorosłych. Według szacunków koncernu DuPont może być on wart nawet 1 mld dolarów.

"Dobre bakterie" mają być dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Problem jednak w tym, że koncerny chemiczne nie oferują prawdziwego składnika mleka kobiecego, ale jego syntetyczna wersję. Starają się stworzyć jak najbardziej "oryginalny" oligosacharyd, ale nadal jest on jednak sztucznym tworem.

Adobe Stock

Dlatego też niektórzy naukowcy pozostają mocno sceptyczni sceptyczni.

- Nigdy nie zakładaj, że dodanie składnika z mleka ludzkiego rzeczywiście sprawi, że sztuczna mieszanka będzie taka jak ludzkie mleko - powiedział agencji Bloomberga Steven Abrams, przewodniczący komisji ds. żywienia w Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej i profesor w Dell Medical School na Uniwersytecie Teksańskim.

Koncerny jednak się nie poddają i naukowcy badają ewentualne korzyści zdrowotne oligosacharydów w terapiach leczących zespół jelita drażliwego, alergie, a nawet starzejący się mózg.

DuPont zainwestował już 40 mln dolarów w badania i rozwój oraz produkcję oligosacharydów .

Najnowsze badania sugerują, że jeden składnik ludzkiego mleka może zapewnić korzyści zdrowotne zarówno dorosłym, jak i niemowlętom - informuje Bloomberg.

Światowe giganty chemiczne jak DowDuPont i BASF inwestują miliony w zwiększenie produkcji cukru znajdującego się naturalnie w mleku matki. Twórcy preparatów dla niemowląt, tacy jak Nestle, nie nadążają z produkcją wystarczającej ilości syntetycznego oligosacharydu - cukru, który nie ulega strawieniu. Rola oligosacharydów polega na odżywianiu flory bakteryjnej w układzie pokarmowym dziecka.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku