Cukier może znacznie potanieć

Już w przyszłym roku nadprodukcja cukru może doprowadzić do drastycznej obniżki jego ceny. W dłuższej perspektywie bardzo możliwe jest jednak, że cukier znacząco podrożeje.

Aktualizacja: 04.04.2017 10:41 Publikacja: 04.04.2017 07:00

Cukier może znacznie potanieć

Foto: Flickr

Po 1 października dojdzie do poważnych zmian na rynku cukru. Dojdzie wówczas do zniesienia kwotowania na europejskim rynku buraka cukrowego, co oznaczać będzie prawdopodobnie koniec stabilizacji na tym rynku. W efekcie pojawi się nadprodukcja cukru i drastyczna obniżki jego ceny.

Cukier najpierw stanieje, potem podrożeje

Dziś na świecie mamy deficyt cukru. Niemiecka firma analityczna F. O. Licht podaje, że w sezonie 2016/2017 może wynieść on 5,5 mln ton.

Jednak jak przekonuje Krzysztof Nykiel, prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, uwolnienie rynku buraka cukrowego to złe rozwiązanie. Kwotowanie pozwalało na stabilizację plantatorom, producentom i konsumentom, dzięki niemu ceny cukru pozostawały względnie stabilne.

Zdaniem Nykiela, w efekcie zniesienia kwotowania, w przyszłym roku na rynku może pojawić się bardzo dużo cukru, nadprodukcja może sięgnąć 2 mln ton. Prawdopodobne są drastyczne obniżki cen za buraki cukrowe. Już w tym roku cena ta jest o około 20–30 proc. niższa, niż dotychczas.

Nadprodukcja i niskie ceny spowodują, że części plantatorów nie będzie opłacała się produkcja buraków, pojawi się dołek na rynku, co skutkować będzie odbiciem cen cukru.

Krzysztof Nykiel zwraca uwagę, że za rezygnacją z kwotowania w UE, powinno iść zniesienie limitów eksportowych, byśmy mieli możliwość eksportowania cukru i konkurowania na rynku światowym.

Trzeci producent w UE

Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej. W sezonie 2016/2017 wyprodukowano u nas 2 mln ton cukru. Polscy plantatorzy buraka cukrowego osiągnęli w ostatnich latach zauważalny progres. Wyniki z hektara są dziś o 40 proc. wyższe niż jeszcze 10 lat temu.

Wyprzedzający nas Francuzi i Niemcy mają dużo lepsze warunki glebowo-klimatyczne do uprawy, osiągają lepsze plony z hektara.

Po 1 października dojdzie do poważnych zmian na rynku cukru. Dojdzie wówczas do zniesienia kwotowania na europejskim rynku buraka cukrowego, co oznaczać będzie prawdopodobnie koniec stabilizacji na tym rynku. W efekcie pojawi się nadprodukcja cukru i drastyczna obniżki jego ceny.

Cukier najpierw stanieje, potem podrożeje

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”