Kto wybiera się w tym roku do Estonii, powinien zwrócić uwagę na zwycięzców konkursu „ Najlepszy produkt żywnościowy Estonii 2018 r". Za najlepsze danie gotowe uznana została sałatka Selveri Köök, Kulinaaria OÜ, z cukinii i ciecierzycy (a także świeżej marchewki, szpinaku pomidorów i fasolki). Komisja uzasadnia wybór tym że dla utrzymana świeżość sałatki składniki nie zostały wymieszane a dodatki podane oddzielnie.
Najlepszy sos w Estonii, to w tym roku sos grecki Alma Kreeka DIP! od Valo Eesti z czosnkiem i oliwkami wzorowany na tradycyjnym greckim sosie sordalia.
Miłośnicy nabiału muszą koniecznie popróbować skyru do picia Farmi AB. To naturalny napój bez dodatków, gęsty i bogaty w białko. Do tego przegryźć można pełnoziarnistym chlebkiem Pehmik piekarni Eesti Pagar. Do chleba dodano cebulę, pasternak, marchew i jarzębinę - stanowią one aż 30 proc. pieczywa. Chleb jest na zakwasie, bez żadnych substancji konserwujących i polepszaczy.
Na deser w tym roku Estonia poleca swoje lody śmietankowe w narodowych barwach - granatowo-czarno-białych, przygotowane na 100-lecie republiki przez firmę Premia Tallinna Külmhoone.
„Komisja, która oceniła produkty, była zdziwiona faktem, że niebiesko—czarno-białe lody ukrywały takie tradycyjne smaki jak lody jagodowe z ekstraktem z jagód acai, lody czekoladowe cieniowane naturalnym węglem roślinnym i lody waniliowe, ulubione przez estońskich konsumentów - powiedział Sire Potissepp, szef Związku Producentów Estonii.