Francja chce międzynarodowej kontroli żywności w Unii Europejskiej

Francuska minister do spraw europejskich, Nathalie Loiseau zaapelowała o utworzenie ponadnarodowej, unijnej inspekcji sanitarnej, która kontrolowałaby jakość produktów żywnościowych będących w obrocie w Unii Europejskiej.

Aktualizacja: 04.02.2019 10:33 Publikacja: 04.02.2019 10:21

Francja chce międzynarodowej kontroli żywności w Unii Europejskiej

Foto: Adobe Stock

W wywiadzie dla stacji radiowej RTL minister Loiseau powiedziała, że Francja od dawna zabiega o utworzenie takiej unijnej inspekcji sanitarnej, nie zależnej od władz krajowych. Zdaniem francuskiej minister unijna komisja powinna mieć prawo do kontroli rzeźni i warunków sanitarnych, w jakich dokonywany jest ubój w poszczególnych krajach.

Tylko w ten sposób da się zapobiec nielegalnemu ubojowi i oszustwom - uważa minister Nathalie Loiseau, podkreślając, że państwa członkowskie UE nigdy nie chciały, by unijni inspektorzy mogli kontrolować rzeźnie.

Skandal z nielegalnym ubojem w Polsce pokazuje, zdaniem minister, że najwyższy czas na zmiany prawa i stworzenie organu, który będzie w stanie kontrolować jakość unijnej żywności.

W 2013 roku we Francji wybuchł skandal, gdy w gotowych posiłkach z wołowiną odkryto DNA wskazujące na koninę. Okazało się wówczas, że hamburgery wyprodukowane przez francuską firmę Nestle, a sprzedawane w kilku supermarketach w Wielkiej Brytanii i Irlandii, zawierały koninę. Mięso z niechcianą domieszką pochodziło od dostawcy z Niemiec.

Według władz w Paryżu na francuski rynek rolno-spożywczy trafiło z Polski niespełna 800 kg mięsa, które nie nadaje się do spożycia. 500 kg udało się już zlokalizować w sieciach i zniszczyć, a 150 kg, które trafiło do rzeźni w ogóle nie trafiło do konsumentów.

W tym tygodniu do Polski przyleci ekipa ekspertów, którzy na polecenie Komisji Europejskiej na miejscu mają zbadać sprawę nielegalnego uboju krów.

Mięso z nielegalnej ubojni w Ostrowi Mazowieckiej trafiło do 14 krajów: Finlandii, Węgier, Estonii, Rumunii, Szwecji, Francji, Hiszpanii, Litwy, Łotwy Portugalii, Słowacji, Czech, Niemiec i do ponad 20 punktów w Polsce. zakład sprzedał około 9,5 ton mięsa, z czego 2,7 tomy trafiło na eksport.

W wywiadzie dla stacji radiowej RTL minister Loiseau powiedziała, że Francja od dawna zabiega o utworzenie takiej unijnej inspekcji sanitarnej, nie zależnej od władz krajowych. Zdaniem francuskiej minister unijna komisja powinna mieć prawo do kontroli rzeźni i warunków sanitarnych, w jakich dokonywany jest ubój w poszczególnych krajach.

Tylko w ten sposób da się zapobiec nielegalnemu ubojowi i oszustwom - uważa minister Nathalie Loiseau, podkreślając, że państwa członkowskie UE nigdy nie chciały, by unijni inspektorzy mogli kontrolować rzeźnie.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek