Projekt ustawy o marnowaniu żywności skrytykowany

Projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności niespecjalnie się podoba uczestnikom rynku, ponieważ nie rozwiązuje głównego problemu: jak ograniczyć wyrzucanie produktów przez konsumentów.

Aktualizacja: 18.01.2018 09:08 Publikacja: 17.01.2018 20:37

Projekt ustawy o marnowaniu żywności skrytykowany

Foto: Fotolia

W Polsce rocznie do śmieci trafia aż ponad 9 mln ton żywności, co jest piątym wynikiem w UE. Mimo to projekt ustawy, która miała za zadanie to ograniczyć, powstawał bardzo wolno. Został zgłoszony w lipcu 2016 r. i ostatecznie dopiero na początku stycznia senacki dokument trafił do dalszych prac.

Jednak mało kto jest z niego zadowolony. Senat sprowadził bowiem problem tylko do narzucenia sklepom obowiązku zawarcia z organizacją pozarządową pisemnej umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne. Jeśli tego nie zrobią, zapłacą karę. Dodatkowo będą wnosić specjalną opłatę od wagi marnowanych produktów.

Pozostało 81% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Materiał Promocyjny
Co czeka zarządców budynków w regulacjach elektromobilności?
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu