W 1957 roku wyprodukowano łącznie zaledwie 173,8 mln hektolitrów wina - podaje OIV. W kolejnych latach światowa produkcja tego trunku przekraczała jednak 250 mln hektolitrów.
Według danych OIV w 2017 roku produkcja wina we Włoszech spadła o 17 proc., we Francji - o 19 proc. a w Hiszpanii o 20 proc. Wszystko przez niekorzystne warunki pogodowe - wiosenne przymrozki, susze i burze, które nawiedzały rejony uprawy winorośli.
Z kolei w USA - czwartym największym producencie wina na świecie, ani w Chinach, które stały się siódmym największym producentem wina - ilość wyprodukowanego trunku nie zmieniła się w stosunku do 2016 roku.
W Ameryce Południowej wzrost produkcji o 25 proc. zaliczyła Argentyna (ale kraj ten - jak zaznacza OIV - w 2016 roku zanotował bardzo niską produkcję tego trunku), a spadek o 6 proc. - Chile.
W 2017 roku na świecie wypito ok. 243 mln hektolitrów wina, o 1,8 proc. więcej niż w 2016 roku. Największym rynkiem dla wina pozostaje USA - gdzie w ciągu roku wypito 32,6 mln hektolitrów wina. Drugie miejsce pod względem konsumpcji zajmuje Francja (27 mln hektolitrów).